Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Ultra brza detoksikacija od opioida

Kada pojedinac naglo pokuša da prestane da uzima opijate bez pomoći medicinskih stručnjaka, tada apstinencijalna kriza apstinencijalne krize vrlo često dovodi do recidiva. Svaki zavisnik koji je pokušao da se „odvikne“ od droge može svedočiti da to može biti vrlo bolan i opasan proces.

Simptomi krize mogu se ublažiti upotrebom sintetičkih opioidnih lekova kao što su metadon ili buprenorfin, ali programi detoksikacije koji uključuju zamenu opioida imaju dva značajna nedostatka. Prvo, povećavaju dužinu detoksikacije, što ceo proces oporavka često čini iscrpljujućim. Drugo, uključuju upotrebu opijata. Oba ova faktora uvećavaju šanse da će se zavisnik vrlo brzo vratiti upotrebi droga.

S druge strane, postupak kao što je ultra brza(rapidna) opioidna detoksikacija (UROD) koristi najnovije vrste lekova kako bi proces detoksikacije bio manje štetan za organizam pacijenta, istovremeno uklanjajući simptome apstinencijalne krize. Trenutno, njegova popularnost u svetu raste zbog velike stope recidiva povezanih sa tradicionalnijim metodama detoksikacije.

Nastavite da čitate da biste saznali više o proceduri UROD i zašto je ona toliko efikasna kao metoda detoksikacije od droge. Ovaj članak će Vam takođe pomoći da se upoznate sa mogućim rizicima ovog postupka, kao i sa onim što treba da uradite nakon završetka procesa detoksikacije.

Razlika između procedura UROD i ROD

Ultra brza opioidna detoksikacija (UROD) deli mnoge sličnosti sa brzom opioidnom detoksifikacijom (ROD). Glavne razlike su brzina procesa i veća mogućnost otklanjanja simptoma krize u toku odvikavanja.

U brzom postupku detoksikacije opioidima, pacijentu se daju lekovi za ubrzavanje procesa detoksikacije, a primenjuju se i lekovi koji pomažu u ublažavanju simptoma povlačenja ili ponekad lagane do jake sedacije.

U ultra brzom opioidnom detoksikacionom postupku, pacijenti se obično stavljaju pod anesteziju tako da su potpuno bez svesti, a zatim im se daju opioidni blokatori koji primoraju telo da se očisti od leka. Nakon buđenja, pacijenti osećaju znatno manje izražene simptome apstinencijalne krize.

Obe ove metode detoksikacije pomažu telu da se oslobodi opioida brže nego obično, čineći apstinencijalnu krizu manje nepodnošljivom, ali UROD se ističe brzinom i potpuno bezbolnom prirodom.

Ultra brzi postupak detoksikacije

Pre nego što postupak započne, na pacijentima se vrši dijagnostika kako bi se procenilo njihovo fizičko i psihološko stanje, kako bi se osiguralo da su odgovarajući kandidat za UROD. Tek kada se postupak smatra prihvatljivim za pacijenta, vrši se detoksikacija.

Popularnost ultra brze opioidne detoksikacije se krije u brzini same procedure, odsustva simptoma krize i bezbolnosti koja dolazi sa postepenom detoksikacijom.

Sa ultra brzom detoksikacijom, pacijent se uvodi u opštu anesteziju i daje mu se opioidni antagonist. Opioidni antagonisti deluju tako što se vežu za opioidne receptore. Ovo blokira efekte opioida i ne pruža euforične efekte, za razliku od opioidnih agonista, koji aktiviraju opioidne receptore u mozgu.

I naltrekson i nalokson su opioidni antagonisti koji se koriste u lečenju apstinencije od narkotika. Samim tim, naltrekson efikasno blokira efekte heroina i drugih opioida putem inhibicije receptora, ali pošto ovaj lek nema efekte opioidnog agonista, ne može se zloupotrebiti.

Proces ultra brze detoksikacije odvija se dok pacijent spava. Većina simptoma krize javlja se dok je pacijent pod anestezijom i zato se ne oseća bol ili nelagodnost. Anestezija traje 6 do 8 sati, a ovaj postupak se često ponavlja dva ili tri puta.

Tokom čitavog procesa detoksikacije, pacijent je pod nadzorom 24 sata, kako bi se pratilo stanje pacijenta i terapija sprovela na najbezbedniji način.

Ultra brza opioidna detoksikacija je pogodna opcija za mnoge zavisnike. Postupak često biraju ljudi koji su samostalno, bez medicinske pomoći, pokušali da prestanu da uzimaju opijate, ali su doživeli ozbiljne psihološke i fizičke promene, što ih je na kraju nateralo na recidiv.

Neki od negativnih simptoma i rizika koji dolaze sa samo-detoksikacijom su:

  • Simptomi gripa
  • Dijareja i gastrointestinalni bol
  • Nesanica
  • Anksioznost
  • Ubrzan rad srca i visok krvni pritisak
  • Snažna žudnja za drogom

Simptomi odvikavanja od opioida mogu biti intenzivni i često ih je nemoguće podneti, što povećava verovatnoću recidiva.

Šta se dešava nakon detoksikacije?

Ultra brza detoksikacija pomaže pacijentima da prođu kroz najgore simptome apstinencijske krize u fazi sna, pa kada se pacijent probudi, fizički simptomi krize uglavnom nestaju. Čak i ako neki od simptoma potraju i nakon buđenja, njihov intenzitet se značajno smanjuje i lako se mogu kontrolisati neopioidnim lekovima protiv bolova.

Po završetku procesa, pacijent će verovatno proći medicinski i psihološki pregled kako bi se procenilo trenutno stanje i osiguralo da lek nije u njihovom sistemu. Podrška nakon lečenja i naknadne posete klinici se toplo preporučuju i važne su za dalji tok života pacijenta. Te posete mogu da uključuju savetovanje i psihosocijalnu podršku, kao i propisivanje određenih lekova.

Da li postoje rizici kod tretmana UROD?

Ne postoji mnogo zabeleženih rizika povezanih sa postupkom UROD, ali uvek postoji mogućnost neželjenih reakcija kao i tokom bilo koje medicinske intervencije.

Dok je pacijent pod sedacijom ili nakon buđenja, mogu se javiti:
Znojenje
Mučnina
Bolovi u mišićima
Ubrzano disanje ili druge respiratorne abnormalnosti
Delirijum ili konfuzija

Obično ovi neželjeni efekti nestaju sami od sebe i njihova težina nije uporediva sa simptomima apstinencijalne krize koje bi pacijent mogao doživeti bez podvrgavanja tretmanu UROD.

Stopa uspeha i efikasnost

Ultra brza opioidna detoksikacija namenjena je pacijentima koji žele da se u najkraćem mogućem roku reše zavisnosti, bez javljanja negativnih simptoma apstinencijalne krize.

Ultrabrza detoksikacija ima visok stepen uspeha, jer studije pokazuju da preko 75% pacijenata koji su prošli kroz postupak lečenja tretmanom UROD nije recidivalo posle 2 godine. Uz to, procedura je bezbolna, brza i predstavlja najbolju šansu za pojedince da izbegnu teške fizičke i psihološke simptome apstinencijske krize kroz koje moraju proći da bi se očistili.

Ako želite da saznate više o lečenju zavisnosti i izbegavanju recidiva, zatražite besplatnu i poverljivu onlajn konsultaciju. O mogućnostima lečenja i različitim ishodima razgovaraćete sa stručnjakom klinike:
Kako će se postupak sprovesti u vašem slučaju?
Da li će lečenje pomoći da se zaustave porivi i spreči recidiv?
Koliko program košta i koliko traje?

Mnogi zavisnici imaju strah od apstinencijalne krize, ali ultra brzom opioidnom detoksikacijom to mogu potpuno izbeći. Ako ste Vi ili voljena osoba spremni da dobijete pomoć koja Vam je potrebna, kontaktirajte nas danas da biste sprečili bespotrebnu patnju i vratili se zdravom životu.

Često postavljana pitanja

Ultra brza opioidna detoksikacija se može koristiti za lečenje zavisnosti od opijata poput morfijuma i heroina, kao i od sintetičkih opioida. UROD je pogodan za pacijente koji su dugotrajni zavisnici od metadona, morfijum sulfata, oksikontina i substitola.

Iako je zabeleženo malo rizika povezanih sa ovom procedurom, neželjene reakcije su uvek moguće tokom bilo koje medicinske intervencije. Pre nego što se podvrgnete ovom postupku, sprovešće se niz dijagnostičkih testova kako bi se osiguralo da ste pogodan kandidat za lečenje.

Tokom procesa lečenja bićete pod anestezijom. To znači da se simptomi apstinencijske krize ne mogu osetiti. UROD čini proces detoksikacije ugodnijim i omogućava vam da izbegnete najbolnije manifestacije povlačenja. Nakon buđenja možete na kratko doživeti mučninu, zbunjenost, znojenje, bol u mišićima ili povećan puls, ali ovi neželjeni efekti treba da nestanu sami od sebe.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image