Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od benzadiazepinu

Benzodiazepini su psihostimulanti čija popularnost vrtoglavo raste i pored toga što lako izazivaju zavisnost i njihova upotreba može dovesti do fatalnih posledica. Broj korisnika ovih lekova je iz dana u dan sve veći što povećava rizik da zavisnost od benzodiazepina postane još alarmantnija.

Zbog jakih simptoma apstinencijalne krize, neophodno je zatražiti pomoć stručnjaka i uz saradnju sa lekarima što bezbolnije i sa što manje posledica izaći iz začaranog kruga zavisnosti od benzodiazepina. Oporavak i izlečenje su itekako mogući uz odgovarajuću pomoć i podršku.

Lečenje i rehabilitacija zavisnosti od benzodiazepina

Šta su benzodiazepini

Benzodiazepini su sedativi ili anksiolitici koji se propisuju za stanja kao što su:

insomnija
mišićni spazam
stres
anksioznost
epileptični napadi
apstinencijalne krize, posebno kod lečenja zavisnosti od alkohola

Deluju umirujuće i opuštajuće tako što smanjuju nervne aktivnosti na određenim delovima mozga. Najčešće su u upotrebi bromazepam, lorazepam, diazepam, klonazepam i drugi.

Tolerancija na efekte lekova i zavisnost od benzodiazepina mogu nastati vrlo brzo. Zato se preporučuje samo kratkoročna upotreba. Postoji i opasnost od predoziranja, posebno kada se benzodiazepini uzimaju sa alkoholom, drugim lekovima ili opijatima.

Analozi benzodiazepina

S obzirom na to da se zavisnost od benzodiazepina može razviti za kratko vreme, mnogi medicinski stručnjaci smatraju da su ovi lekovi rizični i da nikako ne smeju biti prva opcija za lečenje insomnije, anksioznosti i sličnih stanja.

Ukoliko se primeti zavisnost od benzodiazepina, potrebno je zameniti ga nekim lekom sličnog dejstva koji se može koristiti duži vremenski period i postepeno prestati sa upotrebom benzodiazepina da bi se izbegla apstinencijalna kriza. Pronaći odgovarajući lek je ponekad dug i mučan proces pa je neophodna redovna konsultacija sa lekarom.

Efekti zloupotrebe benzodiazepina

Šta se smatra zloupotrebom benzodiazepina?
To su:

dugoročna upotreba (više od četiri nedelje)
uzimanje većih količina od propisane
upotreba uz alkohol, drogu ili druge lekove

Posledice zloupotrebe su:

zavisnost od benzodiazepina
nemogućnost funkcionisanja bez benzodiazepina
slabljenje kognitivnih funkcija
povećan rizik od pojave ozbiljnih fizičkih i psiholoških problema
povećan rizik od predoziranja

Simptomi i znaci zavisnosti od benzodiazepina

Ukoliko sumnjate da ste Vi, ili neko od Vaših bližnjih, razvili zavisnost od benzodiazepina, obratite pažnju na sledeće simptome:

slabost
ošamućenost
glavobolja
problemi sa spavanjem
loša koncentracija
loše rasuđivanje
loša koordinacija
nervoza
izmenjena percepcija stvarnosti
pojačana čula
halucinacije
paranoja

Posledice upotrebe benzodiazepina

Dugotrajna upotreba, kao i zloupotreba, vode u zavisnost od benzodiazepina i utiču negativno na fizičko i mentalno zdravlje. Posledice mogu biti:

letargija i bezvoljnost
pojačana anksioznost
gubitak pamćenja
depresija
paranoja
agresija
koma
smrt (najčešće kada se lek uzme sa alkoholom ili drugim lekom)

Postoje indicije da dugotrajna upotreba benzodiazepina predstvlja rizik za pojavu epilepsije, moždanog udara i tumora na mozgu.

Vrste lečenja zavisnosti od benzodiazepina

Zavisnost od benzodiazepina je vrlo česta pojava jer su ovi lekovi lako dostupni i često se propisuju. Zavisnicima, međutim, treba mnogo vremena da primete i prihvate činjenicu da su zavisni.

Mnogi će pokušati samostalno da prekinu sa uzimenjem leka što može dovesti do teške apstinencijalne krize.

Iz tog razloga, preporučuje se lečenje na klinikama za bolesti zavisnosti uz nadzor i brigu stručnih lica. Lečenje može biti stacionarno ili ambulantno, u zavisnosti od želje pacijenta i težine zavisnosti. U lečenju se koriste savremene farmakološke i psihoterapijske metode.

Lečenje zavisnosti od benzodiazepina uz pomoć lekova

Tretmani za zavisnost od benzodiazepina obično započinju postepenim procesom detoksikacije. Pošto organizam može burno da reaguje na odsustvo leka na koji je navikao i izazove jaku apstinencijalnu krizu, vrlo često je neophodna upotreba medikamenata koji ublažavaju simptome apstinencijalene krize.

Ti medikamenti su bezbedni i ne izazivaju zavisnost, ali se ipak moraju uzimati pod strogom kontrolom lekara koji određuje odgovarajuće doze i prilagođava ih stanju i potrebama pacijenta.

Bihevioralna terapija za zavisnost od benzodiazepina

Bihevioralna terapija za zavisnost od benzodiazepina je terapijska metoda koja se vrlo uspešno koristi i daje odlične rezultate. Suština ove metode je u pronalaženju korena zavisnosti i ovladavanju mehanizmima koji pomažu u suočavanju sa stresom i problemima koji su bili okidač za zloupotrebu lekova i zavisnost od benzodiazepina.

Uz pomoć psihologa, pacijent pronalazi uzroke svoje zavisnosti i izgrađuje odbrambene mehanizme koji će mu pomoći da se sa njima izbori.

Pacijent uz pomoć obučenog terapeuta:

uočava negativne obrasce svog ponašanja
usvaja nove pozitivne obrasce ponašanja
uviđa vezu između svojih misli, osećanja i ponašanja
oslobađa se pogrešnih uverenja
izgrađuje samopouzdanje
uči tehnike za borbu sa stresom i problemima koji ga vuku u zavisnost

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od benzodiazepina

U početnoj fazi lečenja, kada se prolazi kroz proces detoksikacije, najbolje je odabrati stacionarni način lečenja. Osim sigurne i prijatne atmosfere, koja je izuzetno važna za pacijente koji žele da pobede zavisnost od benzodiazepina, lečenjem na klinici pacijent dobija punu pažnju i brigu lekara.

Stacionarno lečenje

Zavisnost od benzodiazepina zahteva prolazak kroz fazu detoksikacije koja može biti teška i mučna. Boravak na klinici i stacionarno lečenje u toj fazi omogućava pacijentu da ima punu pažnju lekara.

Medicinsko osoblje je uvek prisutno da prilagodi terapiju u skladu sa stanjem i potrebama pacijenta, kao i da pruži ohrabrenje i podršku.

Ambulantno lečenje

Nakon što se organizam u potpunosti očisti od prisustva leka, potrebno je do kraja i konačno pobediti zavisnost od benzodiazepina. U tom cilju, neophodno je proći kroz period ambulantnog lečenja u trajanju od 12 meseci.

Ambulantno lečenje obuhvata terapije i programe koji pomažu pacijentu da se suoči sa uzrocima svoje zavisnosti i nauči kako da se ubuduće nosi sa problemima koji su okidači za uzimanje benzodiazepina.

Faze lečenja zavisnosti od benzodiazepina u klinici VIP Vorobjev

Ukoliko ste odlučili da zavisnost od benzodiazepina ostavite iza sebe, dolaskom u našu kliniku dobićete svu potrebnu pomoć i podršku. Lečenje se odvija u tri faze. To su:

01
dijagnostika
02
detoksikacija
03
rehabilitacija

Sve tri faze se odvijaju pod nadzorom našeg izuzetno kvalifikovanog i ljubaznog medicinskog osoblja u prijatnoj atmosferi podrške i poverenja.

Dijagnoza zavisnosti od benzodiazepina

Dijagnostičko testiranje, kao prvi korak u lečenju, ima za cilj da utvrdi:

u kolikoj meri se razvila zavisnost od benzodiazepina
kolike su fizičke i psihološke posledice koje je zavisnost od dijazepina ostavila na pacijenta

Na osnovu rezultata testiranja, pravi se plan lečenja prilagođen stanju i potrebama pacijenta.

Detoksikacija od benzodiazepina

Tretman za zavisnost od benzodiazepina započinje procesom detoksikacije. Organizam se u potpunosti čisti od prisustva benzodiazepina uz stalnu brigu i nadzor lekara.

Prisustvo lekara je neophodno zbog pojave simptoma apstinencijalne krize koji mogu biti vrlo neprijatni i burni. Simptomi se mogu otkloniti ili ublažiti primenom odgovarajućih medikamenata.

Naši iskusni lekari će pratiti Vaše stanje, dozirati i kontrolisati medikamente da bi proces detoksikacije prošao što bezbolnije i bezbednije.

Uspešnost lečenja zavisnosti od benzodiazepina

Budući da se na našoj klinici primenjuju najsavremenije i najefikasnije metode lečenja bolesti zavisnosti, procenat onih koji su pobedili zavisnost od benzodiazepina je izuzetno visok.

Posebni programi i terapije prilagođeni svakom pacijentu ponaosob omogućavaju dalji uspeh u rehabilitaciji i svode mogućnost povratka u vrtlog zavisnosti na najmanju moguću meru.

Troškovi lečenja zavisnosti od benzodiazepina

Način lečenja, kao i dužina lečenja, zbog individualnog pristupa svakom pacijentu mogu varirati.

Izuzetno nam je važno da svako ko dođe na našu kliniku da pobedi zavisnost od benzodiazepina, dobije pomoć koja je u potpunosti prilagođenu njegovom stanju i njegovim potrebama. Iz tog razloga, neophodno je kontaktirati naše medicinske savetnike ukoliko želite da saznate više informacija o samom postupku lečenja i cenama tretmana.

Doktori

Klinika VIP Vorobjev nudi provereno efikasne tretmane visokog kvaliteta. Naši doktori poseduju bogato iskustvo i poznaju najsavremenije metode rada sa bolestima zavisnosti. Beskompromisno su posvećeni pacijentima i neprekidno se usavršavaju u svojim oblastima.

Ako odlučite da pomoć za zavisnost od benzodiazeina potražite u našoj klinici, možete biti sigurni da će Vam naše iskusno i ljubazno medicinsko osoblje pružiti punu podršku i osećaj sigurnosti.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od benzodiazepina se u klinici VIP Vorobjev leči najsavremenijim, svetski priznatim metodama. Naš ugled i iskustvo u ovom polju potvrđuju brojne nagrade i priznanja, od kojih su najznačajnije nagrada Rose of Paracelsus i Zlatna nagrada za kvalitet iz Njujorka.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image