Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Poremećaj ličnosti

Poremećaj ličnosti je vrsta mentalnog poremećaja, koji podrazumeva nezdrave obrasce razmišljanja, funkcionisanja i ponašanja.

Osoba koja pati od poremećaja ličnosti ima problem u opažanju sveta oko sebe, koji se najviše odnosi na situacije i ljude. Kao posledica toga, javljaju se značajni problem i ograničenja u odnosima, društvenim aktivnostima, radu, kao i u školi.

Osobe koje pate od ove vrste poremećaja ne shvataju da imaju problem, jer njihov način razmišljanja i ponašanja za njih deluje potpuno prirodno i normalno, čak se dešava da druge krive za probleme sa kojima se suočavaju.

Poremećaj ličnosti počinje u tinejdžerskom periodu, ili ranoj odrasloj dobi. Kako postoje različite vrste, tako neke manje očigledne postaju vidljive I ispolje se tek tokom srednjeg doba.

Simptomi poremećaja ličnosti

Vrste poremećaja ličnosti su grupisane u tri klase, na osnovu karakteristika i simptoma koji se ispoljavaju. Mnogi ljudi imaju znake i simptome najmanje jednog dodatnog poremećaja ličnosti, a ne moraju imati navedene simptome za poremećaj koji je dijagnostikovan.

Grupa A poremećaja ličnosti

Grupu A karakteriše ekscentričan način ponašanja ili razmišljanja. Ona uključuje paranoidni poremećaj ličnosti, šizoidni i šizotipalni poremećaj ličnosti.

Paranoidni poremećaj ličnosti karakterišu nepoverenje, sumnja usmerena prema drugim ljudima i njihovim motivima, verovanja da neko želi da Vas prevari, neopravdana sumnja u lojalnost i poverenje Vama bliskih ljudi, oklevanje da se nekome poverite misleći da će ta osoba iskoristiti informacije koje mu pružate, ljutite ili neprijateljske reakcije na primedbe koje Vam drugi upućuju, tendencija stalne ljutnje, neopravdane sumnje u supružnikovu vernost…..

Šizoidni poremećaj ličnosti podrazumeva izolovanost i nezainteresovanost za društvene i lične odnose, ograničenje u iskazivanju emocija, hladno i nepristupačno ponašanje prema drugima, seksualna nezainteresovanost, nemogućnost uživanja u radostima koje život pruža…

Šizotipni poremećaj ličnosti podrazumeva neobično oblačenje, razmišjanja, verovanja i ponašanja, neodgovarajuće emocije, socijalnu anksioznost ili nelagodnost u bliskim odnosima, ravnodušnost i izostanak emocija, verovanje da svojim mislima možete da utičete na događaje i druge ljude, uverenost da pojedini incidentni događaji kriju skrivenu poruku za Vas…

Lečcenje poremećaja ličnosti - Vip Vorobjev Srbija

Grupa B poremećaja ličnosti

Poremećaji ličnosti iz grupe B odlikuje dramatično, previse emocionalno ili neopredvidivo razmišljanje ili ponašanje. Ovaj poremećaj obuhvata asocialni poremećaj, granični i narcisoidni.

Asocijalni poremećaj ličnosti obuhvata: laganje, nepoštovanje drugih, problem sa zakonom, impulsivne reakcije, nedostatak kajanja, agresivno i nasilno ponašanje…

Granični poremećaj ličnosti podrazumeva: rizično ponašanje, stupanje u nezaštićene seksualne odnose, nestabilnost, promene raspoloženja, samoubilačke misli, intenzivan strah od napuštanja, česti osećaj prazine ili pak često i intenzivno ispoljavanje besa….

Narcisoidni poremećaj ličnosti podrazumeva fantazije o moći i uspehu, verovanje da je važniji od drugih, preuveličavanje dostignuća ili talenata, arogancija, stalno očekivanje hvale i divljenja, neprepoznavanje potreba i osećanja za druge i stavljanje sebe u prvi plan….

Grupa C poremećaja ličnosti

Poremećaj ličnosti koji spade u grupu C odlikuje anksiozno ponašanje uz stalno prisutni osećaj straha i zabrinutosti.

On obuhvata anksioznost, zavisni poremećaj ličnosti i opsesivno kompulzivni poremećaj.

Anksiozni poremećaj ličnosti podrazumeva preveliku emocionalnu osetljivost, inferiornost, izbegavanje radne aktivnosti, izbegavanje kontakata sa ljudima, stidljivost, izolovanost, osećaj sramote, negodovanja ili straha od ruganja…

Zavisni poremećaj ličnosti karakteriše preterana zavisnost od drugih, nametljiv stav prema drugima, nedostatak samopouzdanja, teškoća uklapanja u društvo i sredinu, tolerancija lošeg ophođenja drugih prema njima, potreba za otpočinjanje novih emotivnih veza kada predhodna nije završena…

Opsesivno kompulzivni poremećaj ličnosti podrazumeva preokupaciju detaljima i pravilima, ekstremni perfekcionizam koji dovodi do disfunkcije, želja da se u svemu dostigne savršenstvo, ispunjavanje strogih i najviših standarda, stalna želja da se kontrolišu ljudi, zadaci i situacije , nemogućnost da se odbace bezvredne i pokvarene stvari, nefleksibilni stavovi o moralu, etici i vrednostima…

Ukoliko imate bilo koji poremećaj ličnosti, treba da se obratite stručnoj osobi koja će Vam pomoći da prevaziđete postojeće problem i udahnete život punim plućima.

Klinika VIP Dr Vorobjev je tu da Vam pomogne i pruži punu podršku.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image