Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Podrška nakon lečenja

Uspešno lečenje je najveći deo posla. Međutim, podrška nakon lečenja je jako bitna da se stvari ne bi vratile na pređašnji nivo funkcionisanja.

Šta je podrška nakon lečenja?

Podrška nakon lečenja je kontinuirani proces praćenja i ohrabrivanja nekadašnjeg pacijenta da zadrži zdrav način života i funkcionisanja.

Šta se dešava nakon lečenja?

Kada se završi proces lečenja, članovi porodice zavisnika su srećni ali i zabrinuti u isto vreme. U stanju su da reaguju i na najmanju sitnicu koju mogu da povežu sa nekadašnjim životom koji je zavisnik vodio. Nekad je to opravdano, ali nekad su to lažne uzbune.

Ovo rezultuje napetim situacijama i konfliktima. A zavisnik može ponovo da se okrene supstanci kao načinu bežanja od problema.

Ključno je da porodica pruži podršku zavisniku, a ukoliko nije sigurna kako, može se informisati o tome na našoj klinici VIP Vorobjev.

Zašto je bitna podrška nakon lečenja?

Podrška nakon lečenja je bitna iz više razloga.

Pre svega, ona pruža oslonac pacijentu. Na taj način se jačaju njegova uverenja da može ostati zdrav i nakon što napusti ustanovu. Podrška nakon lečenja uliva nadu i osnažuje pacijenta.

Ukoliko podrška nakon lečenja izostane, a postignuta promena se ne održava, pacijent opet može da zapadne u krizu i da se dogodi recidiv. Recidiv je povratak nekadašnjeg stanja posle očiglednog oporavka.

podrška nakon lečenja

Podrška nakon lečenja i hospitalizacija

Hospitalizacija jeste neophodna i efikasna, naročito kada su bolesti zavisnosti u pitanju, jer se najbolje tretiraju u zaštićenoj sredini. Našu kliniku VIP Vorobjev komfor, udobnost i savremena opremljenost razlikuju od tipične bolnice. Trudimo se da našim pacijentima bude maksimalno prijatno kod nas i da zaborave da se nalaze na lečenju.

Podrška nakon lečenja usmerena je na to da pacijenti budu integrisani u svakodnevni život, da žive u zajednici a ne sami i da sačuvaju svoje kapacitete.

Podrška nakon lečenja kod nas

Na našoj klinici verujemo da možemo učiniti nešto za naše pacijente i kada napuste našu kliniku.

Znamo koliko reintegracija u društvo može da bude stresna za osobu koja se upravo izlečila od bolesti zavisnosti.

Potrebno je promeniti krug ljudi u kojima se nekadašnji zavisnik kretao. To zahteva sticanje novih socijalnih veština i jačanje samopouzdanja.

Bolest na određeno vreme hendikepira osobu i oduzima svu njenu pažnju i vreme. Potreban je sadržaj a do tog sadržaja osoba ne može sama da dođe i makar u početku joj je potrebno vođstvo. Zato na našoj klinici podrška nakon lečenja zauzima posebno mesto.

Podrška nakon lečenja i naša pravila

Da biste se uspešno izlečili i ostali zdravi, naši stručnjaci smatraju da, nakon što se izlečite kod nas, treba da se pridržavate sledećih pravila:
Posvećenost poslu ili studiranju kako bi se izbegla dosada i dokolica koje mogu da izazovu vraćanje supstancama;
Zabrana upotrebe supstanci i mogućnost da se problemi rešavaju bez njih;
Zabrana upotrebe lekova koji izazivaju zavisnost;
Redovno kontrolisanje i pridržavanje terapije kako bi se održala postignuta promena;
Posete specijalnom pedagogu i vežbe koje pomažu osobi da se izbori sa izazovima reintegracije;
Mere protiv recidiva kako bi se održavala stabilizacija psihičkog stanja.

Uz adekvatnu podršku na koju ćete naići na našoj klinici VIP Vorobjev, pridržavanje ovih pravila ne mora da bude previše teško. Podrška nakon lečenja pojačava rezultate lečenja i ohrabruje osobu za nova postignuća.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image