Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Napadi panike

Koliko puta u toku dana čujete ili sami sebi kažete rečenicu „Ne paniči!“

Panika zapravo predstavlja intenzivan osećaj straha i anksioznosti kao odgovora na stvarnu životnu opasnost ili akutni stres. Međutim ukoliko doživljavate eksploziju straha koja se graniči sa histerijom u nekim slučajevima, kada za to realni razlozi ne postoje, vreme je da se zapitate šta nije u redu sa Vašim reakcijama.

Telo reaguje veoma burno na napade panike, dolazi do ubrzanog rada srca i gubitka vazduha. Osoba najčešće ima osećaj da će umreti ili poludeti.

Ukoliko se napadi panike javljaju ili ponavljaju bez ikakvih razloga i u odsustvu opasnosti ili ekstremnog stresa, ukoliko je strah od doživljaja još jednog napada toliko jak da menjate svoje ponašanje, izbegavanjem određenih mesta i ljudi, možda patite od paničnog poremećaja.

Panični napad je iscrpljujući i parališe osobu koja ga doživljava. Uglavnom se dešava iznenada, bez nekih ranijih simptoma. Ne događaju se samo kada je osoba pod stresom, već se mogu dogoditi i kada je osoba sasvim opuštena ili u snu.

Panični napadi i panični poremećaji se moraju lečiti. Način lečenja zavisi od ozbiljnosti simptoma i individue. Vrlo često uzrok paničnih napada jeste zloupotreba droga ili alkohola, kao i apstinencionalna kriza od supstanci. U zavisnosti od toga na klinici VIP Dr Vorobjev svakom pacijentu se pristupa na individualan način i pravi se posebni program.

napadi panike

Terapije lečenja napada panike

Kognitivno bihejvioralna terapija (KBT) zasniva se ideji da naše misli i osećanja uzrokuju naša ponašanja, a ne spoljašnje situacije i događaji. Promenom načina mišljenja osećaćemo se bolje, čak iako se situacija ne promeni. KBT je usmerena na utvrđivanje mentalne matrice i ponašanja odgovornih za panične napade i daje veoma dobre rezultate.

Dijalektička terapija (DBT) je oblik kognitivne terapije, koja naglašava individualnu psihoterapiju. Ona pomaže ljudima da nauče nove veštine i strategije kojima bi mogli da se suoče i izbore sa napadima panike, da nauče da se nose sa problemima koje nosi život bez stresa i impulsivnog ponašanja.

Terapija izlaganja pokazuje dobre rezultate. Ona uključije izlaganje pacijenta u sigurnom i kontrolisanom okruženju. Ideja vodilja je da se ponavljaju situacije koje mogu da izazovu napad panike, okidači koji do njih dovode postepeno gube moć i dovode do prevazilaženja problema.

Lekovi mogu da se koriste kao sredstvo za kontrolu ili ublažavanje simptoma koji se ispoljavaju kod paničnih poremećaja. Međutim medikamenti sami po sebi nisu dovoljni i moraju se kombinovati sa drugim terapijama. Sve u svemu za najbolje rezultate tretman lekovima podrazumeva kombinaciju ostalih terapija, promene načina života, učenju tehnika disanja, joge i redovnog vežbanja.

Klinika VIP Dr Vorobjev je tu da Vam pomogne da izađete iz začaranog kruga koji stvaraju napadi panike i da život ponovo gledate sa vedrije strane.

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image