Informacije od 07.30h do 15.30h Ponedeljak – Nedelja od 00h do 24h

Lečenje zavisnosti od metamfetamina

Metamfetamin je snažan i veoma adiktivan stimulans koji deluje na centralni nervni sistem tako što utiče na proizvodnju dopamina. Vrlo retko, lekari ga propisuju za tretiranje poremećaja pažnje ili ekstremne gojaznosti. Lako ga je napraviti u kućnoj laboratoriji pa je široko rasprostranjen i popularan. Nažalost, zavisnost od metamfetamina može izazvati i samo jedna konzumacija, a duža upotreba ostavlja trajne fizičke i psihičke posledice.

Šta je metamfetamin

Metamfetamin je moćna, opasna i adiktivna sintetička supstanca koja neverovatnom brzinom izaziva zavisnost. Hemijski je sličan amfetaminu, ali mu je dejstvo jače. Ima mnogo različitih oblika i uličnih naziva, kao što su met, kristalni met, krenk, spid itd. Izaziva pojačano lučenje dopamina i snažan osećaj euforije. Vrlo je važno zavisnost od metamfetamina što pre prepoznati i zatražiti stručnu pomoć.

Efekti zloupotrebe metamfetamina

Prijatni efekti metamfetamina koji zavode korisnika i uvode ga u zavisnost od metafetamina su:

intenzivni osećaj sreće i uzbuđenja
osećaj snažnog naleta energije
pričljivost
osećaj pojačane pažnje i budnosti
hiperaktivnost

Negativni efekti koji se mogu javiti pri konzumaciji metamfetamina su:

ubrzano disanje
crvenilo
raširene zenice
ubrzan i neravnomeran puls
visok krvni pritisak
temperatura
gubitak apetita

Kada euforično stanje prođe, javlja se jaka želja da se isto iskustvo ponovi. Tada se vrlo lako poseže za novom dozom. Vremenom dejstvo amfetamina postaje sve slabije, a zavisnost od metafetamina sve jača.

Simptomi i znaci zavisnosti od metamfetamina

Zavisnost od amfetamina se razvija brzo i lako. Iako se znakovi zavisnosti razlikuju od osobe do odobe, ipak postoje uobičajeni fizički, psihički i bihevioralni simptomi po kojima se može prepoznati postojanje zavisnosti.

Fizički simptomi koji ukazuju na zavisnost od metamfetamina su:

proširene zenice
brzi pokreti očima
gubitak težine
nekontrolisano trzanje
ozbiljni problemi sa zubima, desnima i usnom dupljom
svrab koji vodi do stvaranja rana i ogrebotina

Psihološki simptomi koji ukazuju na zavisnost od metamfetamina mogu biti:

nagle promene raspoloženja
nervoza
agresivnost
nesposobnost koncentracije
nedostatak rasuđivanja
nesposobnost donošenja odluka

Što se tiče ponašanja, osoba koja je razvila zavisnost od metamfetamina:

gubi zanimanje za aktivnosti koje su je nekad zanimale
više ne ispunjava svoje obaveze
ne vodi računa o ličnoj higijeni
povlači se od porodice i prijatelja
druži se sa zavisnicima

Posledice upotrebe metamfetamina

Dugotrajna upotreba metamfetamina izaziva ozbiljne strukturalne i funkcionalne promene na mozgu, najviše u delovima mozga odgovrnim za emocije i memoriju. Zbog toga je kod zavisnika lako primetiti kognitivne i emocionalne probleme. Ozbiljne posledice koje ostavlja dugotrajna zavisnost od metamfetamina su:

anksioznost
depresija
konfuzija
insomnija
agresija
paranoja
halucinacije
deluzije

Vrste lečenja zavisnosti od metamfetamina

I pored teških posledica i velikog potencijala za razvijanje zavisnosti, zavisnost od metamfetamina se može uspešno izlečiti. Potrebni su volja, strpljenje i adekvatna stručna pomoć. Moguće je i u velikoj meri ublažiti posledice dugotrajne zloupotrebe uz odgovarajuće terapije. Iako nema lakog i brzog rešenja, postoji niz fizičkih i psiholoških tretmana koji vode ka izlečenju.

Lečenje zavisnosti od metamfetamina uz pomoć lekova

Ne postoje medikamenti koji će izlečiti zavisnost od metamfetamina, ali postoje određeni medikamenti koji su vrlo uspešni kao pomoć na putu ka ozdravljenju. Pre svega se koriste u procesu detoksikacije i služe za ublažavanje intenzivnih simpoma apstinencijalne krize koje izaziva prestanak upotrebe metamfetamina. Doziranje i vrsta lekova su pod stalnom kontrolom i prilagođavaju se prema reakcijama i potrebama pacijenta.

Bihevioralna terapija za zavisnost od metamfetamina

Kada nakon detoksikacije prestane fizička zavisnost od metamfetamina, započinje psihološko lečenje. Najbolji metod za lečenje bolesti zavisnosti je bihevioralna terapija. Ona ima za cilj da pomogne pacijentu da se vrati u normalan život opremljen novim mehanizmima odbrane od svakodnevnog stresa i okidača za zavisnost od metamfetamina.

Proces rehabilitacije traje i do godinu dana i za to vreme, tokom bihevioralne terapije, pacijent:

pronalazi uzroke i razloge koji su izazvali zavisnost od amfetamina
oslobađa se starih, pogrešnih obrazaca ponašanja
uči strategije za izbegavanje povratka u vrtlog zavisnosti
stiče nove, pozitivne obrasce ponašanja

Stacionarno lečenje u odnosu na ambulantno lečenje zavisnosti od metamfetamina

Zavisnost od amfetamina je najbolje lečiti na nekoj od klinika za bolesti zavisnosti jer se na taj način dobija adekvatna pomoć i stalan nadzor lekara u procesu detoksikacije i oslobađanja od fizičke zavisnosti. Nakon te faze, sledi više meseci ambulantnog lečenja tokom kojih se odvijaju programi rehabilitacije i psihološka savetovanja koja pomažu u daljoj borbi protiv zavisnosti.

Stacionarno lečenje

Stacionarno lečenje zavisnosti od metamfetamina omogućava pacijentu da na klinici dobije svu potrebnu negu i pažnju, posebno u procesu detoksikacije. Tada je izuzetno važno nadgledati primenu medikamenata i reakcije pacijenta. Lekari su uvek prisutni da, ukoliko je potrebno, prilagode ili promene terapiju.

Cilj je da pacijent što bezbolnije i sa što manje neprijatnosti prođe ceo proces i oslobodi se fizičke zavisnosti. Osim adekvatne terapije i pažnje stručnog osoblja, potrebno je i odabrati kliniku na kojoj pacijent oseća atmosferu sigurnosti i poverenja.

Ambulantno lečenje

Po uspešno obavljenoj detoksikaciji, zavisnost od amfetamina se mora lečiti i ambulantno. To je višemesečni proces koji podrazumeva redovne kontrole, psihoterapije i razne programe podrške koji pomažu pacijentu da prebrodi posledice zavisnosti. Tokom tog perioda se meri napredak, rešavaju aktuelni problemi i pruža potrebna podrška pacijentu da bi zavisnost od metamfetamina bila u potpunosti pobeđena.

Faze lečenja zavisnosti od metamfetamina u klinici Vip Vorobjev

Zavisnost od metamfetamina se leči prolaskom kroz nekoliko faza. U klinici VIP Vorobjev, pacijent mora proći kroz tri faze lečenja. To su:

01
dijagnostika
02
detoksikacija
03
rehabilitacija

Važno je sa uspehom proći kroz svaku od tih faza da bi zavisnost od metamfetamina bila uspešno pobeđena.

Dijagnoza zavisnosti od metamfetamina

Prvi i osnovni korak u lečenju zavisnosti od metamfetamina je dobra dijagnostika. Dijagnostički proces počinje iskrenim i otvorenim razgovorom sa lekarima o početku i razvoju zavisnosti i svemu ostalom što zavisnost od metamfetamina sa sobom nosi. Nakon toga, pristupa se određenim dijagnostičkim analizama koje će pokazati u kom psihofizičkom stanju se pacijent u tom trenutku nalazi. Te analize su:

pregled interniste
krvna slika i biohemija
testovi na hepatitis i HIV
psihološko testiranje
pregled psihijatra
specijalistički pregledi po potrebi

Rezultati dijagnostičkih analiza pokazuju kakve posledice je po psihičko i fizičko zdravlje pacijenta ostavila zavisnost od metamfetamina.

Detoksikacija od metamfetamina

Detoksikacija je izuzetno važan korak u lečenju zavisnosti. Organizam se mora očistiti od prisustva narkotika u potpunosti, ali svaki nagli prestanak upotrebe vodi u jaku apstinencijalnu krizu. Detoksikacija pomaže u čišćenju organizma i ublažavanju mučnih i neprijatnih simptoma krize. Vrši se pomoću medikamenata, infuzija i drugih tretmana.

Tokom procesa detoksikacije u klinici VIP Vorobjev, pobeđuje se fizička zavisnost od amfetamina uz punu pažnju i prisustvo vrhunskih stručnjaka i našeg ljubaznog osoblja. Prisustvo lekara omogućava pacijentu da u svakom trenutku podeli svoje brige ili ukaže na probleme i neprijatnosti. Terapija se može, shodno potrebama pacijenta, prilagoditi ili promeniti da bi ceo proces prošao sa što manje trauma i neprijatnih efekata.

Uspešnost lečenja zavisnosti od metamfetamina

Klinika VIP Vorobjev sa velikim uspehom leči zavisnost od metamfetamina zahvaljujući primeni najsavremenijih i najefikasnijih metoda i medikamenata. Vrhunski stručnjaci sa godinama radnog iskustva spremni su da se zajedno sa Vama uhvate u koštac i sa najgorim oblicima zavisnosti. Možete biti sigurni da ćete na našoj klinici pronaći sve što Vam je potrebno da se izborite za svoju slobodu i ozdravljenje i pobedite zavisnost od metamfetamina.

Troškovi lečenja zavisnosti od metamfetamina

Troškovi lečenja za zavisnost od metamfetamina se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Nakon detaljno urađene dijagnostike, prave se individualni planovi lečenja koji mogu oduhvatati različite tretmane i programe. Svaki pacijent dobija plan lečenja koji odgovara njegovom psihofizilkom stanju i stepenu zavisnosti. Iz tog razloga, ukoliko ste zainteresovani za lečenje na našoj klinici, kontaktirajte naše medicinske savetnike koji će Vam ljubazno odgovoriti na svako vaše pitanje.

Doktori

Doktori u klinici VIP Vorobjev su vrhunski stručnjaci za zavisnost od metamfetamina i drugih oblika zavisnosti. Svoje znanje i iskustvo pretvorili su u neiscrpan izvor zdravlja i nade za sve one kojima je pomoć potrebna. Neprestano se usavršavaju i prate najnovija dostignuća u lečenju bolesti zavisnosti. Možete biti sigurni da će Vas na našoj klinici sačekati ljubazno osoblje spremno da Vas sasluša i uputi u sve što želite da znate, kao i iskusan tim stručnih i predanih lekara koji će Vam pružiti sve što Vam je potrebno na putu ka ozdravljenju.

Patenti i sertifikati

Zavisnost od metamfetamina se u klinici VIP Vorobjev leči savremenim i veoma delotvornim metodama. Za doprinos u oblasti lečenja zavisnosti nagrađivani smo više puta. Najznačajnije nagrade su Rose of Paracelsus i Zlatnu nagradu za kvalitet dobijenu u Njujorku.

Recenzije

Izaberite program za oporavak od zavisnosti

image