Akutno trovanje alkoholom spada u česte posledice alkoholizma.

Alkohol je poznat od davnina, još su naši preci proslavljali uz vino. Spremali se za bitke uz čašu omiljenog pića, pa i žeđ gasili najstarijim pićem – pivom. Zato možemo slobodno da kažemo da je alkohol poznat koliko i samo ljudsko društvo, samim tim, i preterana upotreba je nastala sa nastankom ljudske zajednice.

Danas, alkoholizam u porodici je sve češći problem u društvu, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, smatra se trećom bolešću savremenog doba, odmah iza srčanih i malignih bolesti. Dok je prva kada su u pitanju bolesti zavisnosti, sa mnogo većim brojem registrovanih slučajeva u odnosu na zavisnost od heroina i kokaina.

Da alkoholizam ne treba olako shvatiti govori i podatak da jedino depresija izaziva veću psihičku invalidnosti od alkohola, pa ne čudi što se poslednjih decenija posmatra kao kompleksni, socijalno-medicinski problem.

Veliku upotrebu pića prati i akutno trovanje alkoholom, zapravo, ono zauzima jedno od prvih mesta među trovanjima.

Šta je akutno trovanje alkoholom?

Prema definiciji akutno trovanje alkoholom je “prolazno stanje koje nastaje jednokratnim unosom alkoholnog pića i dovodi do brojnih poremećaja psihičkih i fizičkih funkcija”.

Pod preteranom upotrebom alkohola kod muškaraca se smatra 5 ili više pića za radom, a kod žena 3 do 4. Ovakav unos pića u kratkom roku ostavlja posledice, naročito ako ga konzumirate na prazan stomak.

Alkohol se, najpre, resorbuje u sluzokoži usta, da bi se glavni deo apsorpcije obavio u tankom crevom i delimično u želucu. Odatle alkohol prelazi prvo u vensku, a zatim i u arterijsku krv, njome dospeva do svih tkiva u organizmu.

Za razliku od hrane, alkohol se brže apsorbuje, ali je potrebno mnogo više vremena da bi se izbacio iz tela. Kako većinu alkohola obrađuje jetra, neophodan je najmanje jedan sat da obradi koncentraciju u jednom piću. Što znači da naglim unošenjem velike količine onemogućavate njen rad, pa nastaje akutno trovanje alkoholom.

Kako se prepoznaje akutno trovanje alkoholom?

Brzina kojom alkohol deluje na organizam, samim tim i opasnost od nastanka trovanja, zavisi od mnogo faktora. Pre svega, zdravstvenog stanja, telesne težine i konstitucije, i način i brzina ispijanje, jačina pa i temperatura pića značajni su faktori koji utiču na njegovo dejstvo.

Akutno trovanje alkoholom

Karakteristični simptomi za akutno trovanje alkoholom jesu povraćanje i promene ponašanja, opažanja i raspoloženja. S obzirom da piće kontroliše mnoge funkcije organizma, uključujući i disanje, javlja se usporeno disanje ili pauza između udisaja koja je duža od 10 sekundi.

Istovremeno, pada nivo šećera u krvi tako da dolazi do kome ili napada koji je sličan epi napadu. Takođe, snižava se temperatura tela, što uzrokuje hladnu kožu, a u krajnjem slučaju hipotermija može da izazove srčani zastoj.

Najteže posledice akutnog trovanja su nepovratno oštećenja mozga i smrtni ishod.

Kako se leči?

Iako je akutno trovanje alkoholom trenutno stanje ono zahteva lekarsku pomoć.

Lečenje podrazumeva nadzor medicinskog osoblja sve dok telo u potpunosti ne izbaci toksine. Najčešće obuhvata ispiranje želuca, terapiju kiseonikom, primanje infuzija glikoze ili fruktoze za ubrzanje oksidacije alkohola, prevenciju gušenja.

Imajte u vidu da jedna čašica pića vodi ka drugoj, trećoj, a vrlo često i ka hroničnom alkoholizmu. Da biste sprečili ozbiljne komplikacije ove bolesti već sa prvim simptomi javite se na lečenje alkoholizma u klinici VIP Vorobjev.

Svetski priznati lekari specijalisti i psihoterapeuti primenjuju savremene metode lečenja bolesti zavisnosti u strogo kontrolisanim uslovima. Tako da je čitava procedura poptuno bezbolna i mnogo brža u odnosu na programe koji se primenjuju u drugim centrima. Briga za pacijente se ogleda, ujedno, i kroz najučinkovitije regenerativne metode kojima se dodatno podstiče oporavak i jača imunitet, dok puna podrška nakon lečenja garantuje potpunu rehabilitaciju bez pojave recidiva.

Klinika VIP Vorobjev soba za pacijente

Klinika VIP Vorobjev se izdvaja i luksuznim smeštajem, koji omogućava boravak i vaših najbližih tokom lečenja, a za dodatni komfor, uz izuzetnu diskreciju, tu su i teretana, bazen i jacuzzi.

 

Ostavite komentar