Generalizovana anksioznost je čest problem modernog društva.

Ne postoji osoba na svetu koja se makar jednom u životu nije suočila sa nervozom ili brigom. Strah zbog novog posla, držanja važne prezentacije ili prilikom finansijskih poteškoća je sasvim opravdan. Međutim, nije redak slučaj da je osećaj uzmemirenosti intenzivan i gotovo svakodnevan tako da utiče na normalno funkcionisanje čoveka.

Da je generalizovana anksioznost ozbiljan problem govori i podatak da se više od 4 odsto svetske populacije suočava sa posledicama konstantne strepnje, veća je verovatnoća da se razvije kod žena. Kao razlog tome navodi se činjenica da su žene pod većim stresom na poslu kako bi se dokazale da imaju podjednake kvalitete kao muškarci, izložene su diskriminaciji i češće su žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja.

Iako poremećaj može da nastane u bilo kom dobu, obično se javlja oko 30-te godine, dok kod mlađih generacija spada među 3 najčešća psihijatrijska problema.

Imajući u vidu veliku rasprostranjenost luksuzna klinika za odvikavanje VIP Vorobjev vam skreće pažnju na faktore koji izazivaju generalizovani anksiozni poremećaj.

Šta je generalizovana anksioznost?

Generalizovana anksioznost je prema definiciji engleskog profesora psihijatrije Malcolma Ladera: “preterana i neodgovarajuća zabrinutost koja je uporna i nije ograničena na date okolnosti”. Odnosno, zabrinostost koja se manifestuje napetim iščekivanjem budućih događaja, preplavljujućom strepnjom i zabrinutošću, čak i kada ne postoji realna opasnost.

Generalizovana anksioznost

Kao i kod svih zdravstvenih problema, tako i kod generalizovane anksioznosti genetika igra ključnu ulogu. Što znači da u rizičnu grupu spadaju osobe u čijoj porodici je već registrovan ovaj poremećaj.

Osim naslednog faktora, generalizovani anksiozni poremećaj se objašnjava hemisjkim promenama u mozgu. Naime, poremećaj nivoa neurotransmitora koji prenose informacije od jedne nervne stanice do druge, može da dovede do drugačijeg reagovanja na određene situacije, pa nastaju promene u raspoloženju ili anksioznost.

Veliki uticaj imaju i spoljašnji faktori. Trauma i razni stresni događaji, kao što su smrt voljene osobe, zlostavljanje, promena radnog mesta, navode se kao najčešći uzroci. Takođe, generalizovana anksioznost spada u posledice alkoholizma, ali i upotreba droga i zavisnost od tableta mogu da dovedu do problema.

Ponekad, ona može biti znak hipertireoidizma, angine pektoris, prolapsa mitralnig zaliska, aritmije, kancera nadbubrežne žlezde.

Kako se prepoznaje?

Da li svakodnevno brinete o nepotrebnim stvarima? Da li su česti napadi panike deo vašeg života? Da li vas strahovi sprečavaju da se upustite u nove prilike i nove situacije? Ako ste na ova i slična pitanja odgovorili potvrdno, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Karakteristični simptomi su i stalna nervoza, problemi sa snom, nemir, otežana koncentracija, razdražljivost. Pored psihičkih prepoznaju se i telesni znaci kao što su ubrzani rad srca, glavobolja, mišićna napetost, preterano znojenje, drhtavica, lako umaranje, mučnine i problemi sa probavom.

Kako se dijagnostifikuje i leči generalizovana anksioznost?

S obzirom da generalizovana anksioznost pokazuje niz simptoma koji se mogu pripisati drugim bolestima, postavljanje dijagnoze je pravi izazov. Zapravo, samo se 13,3 odsto pacijenata javi za ovaj problem.

Generalizovana anksioznost

Tek kada se isključi prisustvo drugih bolesti, može se primeniti odgovarajuće lečenje koje obuhvata kombinaciju farmakoterapije i psihoterapije.

Ranijih godina prepisivani su benzodiazepini. Nažalost, oni deluju samo na simptome, a ne i na uzrok, pa postoji opasnost od razvoja zavisnosti. Zato se, danas, u lečenju primenjuju antidepresivi. Zahvaljujući njima postiže se ravnoteža među neurotransmiterima i smanjuje nemir.

Značaj psihoterapije za generalizovanu anksioznost je velik. Te se na klinici VIP Vorobjev posebna pažnja posvećuje individualnim i grupnim terapijama kako bi se otkrio izvor problema. Ujedno, pacijent se uči kako da prepozna i na vreme reaguje na krizne situacije koje izazivaju teskobu.

Ukoliko generalizovana anksioznost prati zavisnost od heroina, kokaina i drugih opijata, tretman se sprovodi u okviru lečenja bolesti zavisnosti.

Klinika VIP Vorobjev ima stručni tim lekara i psihijatara koji neguju individualni pristup. Uz luksuzni smeštaj, jelovnik kreiran po vašoj želji i trenutke opuštanja u teretani, bazenu i jacuzziju, nestaće i preterana teskoba.

 

Ostavite komentar