Kokain i njegove posledice poznate su od davnina. Još su južnoamerički narodi u 3. veku pre Nove ere koristili lišće biljke Erythroxylon coca iz koje se dobija kokain. Što potvrđuju figure i crteži u pećinama arheoloških nalazišta.

Ovu tradiciju uživanja u biljci coca nastavile su Inke sve do 16. veka. Da bi sa dolaskom Španaca u Južnu Ameriku ona osvojila i evropski kontinent. Gde je Albert Niemann 1860. godine izvršio zvaničnu sintezu do tada nepoznate biljke.

Novootkrivana supstanca izazvala je veliko interesovanje u naučnim krugovima, čak je i sam Sigmund Freud ispitivao kokain i njegove posledice na sebi. Zapažanja je izneo u svom delu “Über Coca” (O koki). U njemu je čuveni psihijatar istakao da: “kokain izaziva uzbuđenje i dugotrajnu euforiju, koja se ne razlikuje od normalne euforije kod zdrave osobe… te da se pojačava samokontrola, vitalnost i energija za rad., pri čemu se ne javlja nikakva zavisnost kako nakon prvog uzimanja, tako ni ponovim konzumiranjem”. Zbog “blagotvornog” dejstva Freud je smatrao da se depresija i bolesti digestivnog trakta mogu njime izlečiti. Međutim, već 1889. godine uvideo je pravu prirodu kokaina.

Generalizovani anksiozni poremećaj

Vrlo brzo, i druga istraživanja pokazala su jaku zavisnost, te je ova supstanca proglašena ilegalnom. Nažalost, to je nije iskorenilo, tako da se, danas, preko 15 miliona stanovnika širom sveta suočava sa opasnim posledicama upotrebe kokaina.

Kokain i njegove posledice izazvane kratkoročnom upotrebom

Zavisnost od kokaina se razvija neverovatnom brzinom, samim tim i posledice se javljaju u kratkom roku.

Već nakon prve doze osoba se oseća euforično, energično, pričljivo i mentalno budno, pa se smanjuje potreba za snom i hranom, a pojačava preosetljivost na vid, zvuk i dodir. Slede tremor, glavobolja, vrtoglavica i trzanje mišića.

Primetne su i promene srčanog ritma i povećanje krvnog pritiska, jer kokain dovodi do suženja krvnih sudova. Njih prate gastrointestinalne komplikacije, koje uključujući bolove u trbuhu i mučninu. Nije redak slučaj da se javi anksioznost, razdražljivost, napad panike, pa i nasilno ponašanje.

Kokain i njegove posledice izazvane dugoročnim konzumiranjem

Kokain uništava vaše zdravlje usled dugotrajne upotrebe. Vremenom, sistem nagrađivanja slabi, zbog nastanka tolerancije, pa je potrebno povećati količinu da bi se osetio isti efakat. Istovremeno, korisnici mogu da razviju preosetljivost u kojoj su potrebne manje količine kokaina kako bi se javili anksioznost, konvulzija ili drugi negativni efekti. Ovaj spoj dejstva povećava rizik od predoziranja kod hronične upotrebe.

Posledice često zavise od načina konzumiranja. Ukoliko se kokain unosi ušmrkavanjem dolazi do gubitka čula mirisa, krvarenja iz nosa, problema sa gutanjem, promuklosti i hronične infekcije nosa. Pušenjem, ova supstanca oštećuje pluća i pogoršava već prisutne respiratorne probleme. Osobe koje ubrizgavaju kokain u opasnosti su od alergijskih reakcija, HIVa i hepatitisa C.

Bezbolna detoksikacija

Kokain i njegove posledice utiču na čitav organizam tokom duže upotrebe. Smanjuje se protok krvi u gastrointestinalnom traktu, što može dovesti do ulceracija, gubitak apetita vodi ka neuhranjenosti, dok srčani problemi postaju česta pojava.

S obzirom da kokaina ima jak uticaj na mozak, dolazi do slabljenja kognitivnih funkcija. Nije isključena ni pojava moždanog udara i intracelebralnog krvarenja.

Kokain i njegove posledice u kombinaciji sa drugim psihoaktivnim supstancama

Posledice alkoholizma mogu biti povezane sa dugoročnom upotrebom kokaina. Naime, mnoge osobe mešaju ove dve supstance, na osnovu njih, u jetri se stvara treća supstanca – kokainetilen. Ona pojačava euforične efekte kokaina, ali je opasnija od samog kokaina, čime je veći rizik od iznenadne smrti.

Kokain i njegove posledice su tako jake da ponekad i prva upotreba može da dovede do smrti. Naročito ako već postoji zavisnost od heroina, tada se prestanak dejstva kokaina, nadoknađuje heroinom, što može da izazove predoziranje sa fatalnim posledicama.

Imajući u vidu težinu posledica, neophodno je lečenje zavisnika od kokaina. Među brojnim rehabilitacionim centrima izdvaja se klinika VIP Vorobjev. Eminentni tim lekara specijalista i psihoterapeuta primenjuje savremene metode lečenja bolesti zavisnosti, uključujući i Ibogain po kojem je poznata širom sveta. Takođe, klinika VIP Vorobjev se ističe bezbolnom detoksikacijom, to znači da ne postoje negativni efekti apsinencijalne krize, pa su i rezultati bolji nego primenom klasičnih tehnika odvikavanja koje su karakteristične za druge bolnice.

lečenje matičnim ćelijama bolest zavisnosti

Pored brzog i efikasnog lečenja, kliniku VIP Vorobjev karakteriše vrhunska usluga na nivou hotela od pet zvezdica. Počev od dočeka na aerodromu ili stanici, preko smeštaja u luksuznim apartmanima i ishrane, pa do teretane, bazena i jacuzzija – sve je organizavno tako da se osećate prijatno tokom boravka, što je još jedan od razloga zašto upravo ovu kliniku biraju kako pacijenti iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

 

Ostavite komentar