Žrtve zavisnosti su svi članovi porodice, ali i bliže okoline.
Upotreba droga i alkoholnih pića poznata je od davnina. Međutim, savremeno doba donelo je pravu ekpanziju. Alkoholizam u porodici je sve češći problem u društvu, a zavisnost od različitih ilegalnih supstanci dotigla je razmere svetske epidemije. Ne treba zanemariti ni sve učestaliju zavisnost od tableta, kao i jedan od najstarijih poroka ljudi – zavisnost od kocke.
Iako od 21 milion registrovanih slučajeva najveći broj čine mlađe generacije, ni stariji nisu imuni na bolesti zavisnosti. Tako da u svakom trenutku oko 14 odsto odraslih koristi neku vrstu psihoaktivne supstance,
Nažalost, mnogi od njih su roditelji. Pa su, zapravo, najveće žrtve zavisnosti njihova deca. Prema poslednjim studijama preko 8,3 miliona dece mlađe od 18 godina živi u domaćinstvu u kojem je bar jedan roditelj zavistan od droge ili alkohola. Dok se u Americi svako peto dete suočava sa posledicama roditeljske zavisnosti.
S obzirom da je 18 odsto ove dece mlađe od 11 godina, klinika VIP Vorobjev vam skreće pažnju zašto su deca žrtve zavisnosti starijih članova porodice. Odnosno, kako ona utiče ne samo na njihov trenutni stil života, već i na budući razvoj i mentalno zdravlje.

Žrtve zavisnosti žive haotičnim životom

Narkomanija razara porodicu. Mada ni posledice alkoholizma nisu bolje.

Žrtve zavisnosti
Naime, kada i jedan roditelj u kući ima problem sa zavisnošću, dom postoje nesigurno mesto. U njemu su zamenjena hijerahija i uloge. Žrtve zavisnosti ne znaju za osećaj porodična topline i brige roditelja. Razlog za to leži, pre svega, u činjenici da je osobi koja koristi neku psihoaktivnu supstancu glavni cilj da nabavi novu dozu. Te zanemaruje ne samo svoje osnovne potrebe, već i svojih najmilijih.
Suočeni sa stalnim nedostatkom finansija i čestim promenama raspoloženja roditelja, mališanima svaki novi dan donosi neizvesnost. S obzirom da ne postoje porodična pravila, deca moraju da brinu sama o sebi. Pa i da preuzmu odgovornost za čitavo domaćinstvo, radeći poslove odraslih.
Ovakav životni stil stvara poteškoće u školi. Usled nedostatka sna, umora, kao i psihičke iscrpljenosti, deca čiji roditelji zloupotrebljavaju drogu i alkohol imaju problema u učenju. Takođe, nerado razvijaju prijateljstva sa drugom decom u školi, jer ih je stid zbog svoje porodične situacije.

Žrtve zavisnosti su neretko i žrtve nasilja

Zloupotreba supstanci i nasilje u porodici usko su povezani. Prema Američkom udruženju za medicinu zavisnosti 40 do 60 odsto incidenata u porodici događa se pod zloupotrebom supstanci.
Pored fizičkog, deca kao žrtve zavisnosti trpe i psihičko zlostavljanje. Svađe između supružnika su česte, naročito ako samo jedan roditelj ima problem sa zavisnošću. A nije redak slučaj da se krivica prebacuje na najmlađe. Pa su u porodicama rečenice: “da imaš bolji uspeh u školi ili da održavaš kuću čistijom, ja ne bih morao ovo da radim” svakodnevna pojava.
Psihičko nasilje ostavlja velike posledice. Ono vodi decu u rizik od pojave socijalnih poremećaja, nesigurnosti, niskog samopoštovanja.

Dugoročni efekti zlupotrebe supstanci na žrtve zavisnosti

Roditelji su uzor deci, pa ne čudi što istraživanja pokazuju da mališani koji odrastaju u ovakvim porodicama u kasnijem dobu postaju zavisnici. Pojedini, pak, ispoljavaju agresivno ponašanje i skloni su kriminalnim radnjama.
Kako zavisnost roditelja ostavlja najveće posledice na mentalno zdravlje dece, poremećaji ishrane, anksioznost i depresija su česte pojave. A primećen je i povećan broj samoubistava i pokušaja samoubistva kod mladih koji su odrasli u ovakvim porodicama.

Žrtve zavisnosti
Podarite svojoj deci srećno detinjstvo, recite “ne” drogama. U tome vam može pomoći klinika VIP Vorobjev. Tim svetski cenjenih lekara i pshijatara, potpuno bezbolna detoksikacija i upotreba najsavremenih metoda garantuju brzo i sigurno lečenje zavisnosti, bez pojave recidiva. Dok luksuzni smeštaj, teretana, bazen i jacuzzi čine boravak na klinici prijatnim, a lečenje lakšim. Naš tim je svestan koliki značaj ima podrška porodice u toku lečenja, pa u komfornim sobama mogu sa vama da borave i vaši najbliži, pružajući im privatnost i sigurnost.
Više od 2 decenije postojanja i preko 24.000 rehabilitovanih pacijenata najbolji su dokaz da izaberete kliniku VIP Vorobjev.

Ostavite komentar