Ukoliko neko od vaših najbližih ima probleme sa zavisnosnošću, onda dobro znate koliko ovo oboljenje može biti opasno. Ipak, mnogi se ne odlučuju tako lako na započinjanje odvikavanja. Postoji mnoštvo pozitivnih efekata koji dolaze sa okretanjem zdravom životu, a u ovom tekstu smo naveli 5 razloga za lečenje zavisnosti koji se posebno ističu.

Uprkos tome što najveći broj zavisnika ne žele da priznaju da imaju problem, posledice ovog oboljenja su lako primetne. Nažalost, ukoliko se dopusti da se zavisnost u potpunosti razvije, stanje se progresivno pogoršava. Ne postoji loš dan za započinjanje odvikavanja, najbolje je trenutno reagovati na sve naznake problema.

5 razloga za lečenje zavisnosti – Savladajte strah od nepoznatog

1. Postignite potpuni oporavak što pre

Šanse za postizanjem potpunog oporavka rastu ako se sa lečenjem započne što ranije. Naravno, u situacijama gde je zavisnost već uzela maha, lečenje postaje kompleksnije. Ipak, postizanje potpunog oporavka je uvek moguće, ukoliko se odvikavanje shvati kao životni prioritet. Započinjanje lečenja predstavlja ogroman korak u pravom smeru.

Iako najveći broj zavisnika strahuje od ovog momenta, uz primenu modernih procedura, lečenje zavisnosti je postalo potpuno bezbolan proces. Procedure kao što su brza detoksikacija, psihoterapija i regenerativne metode dovode do brzog oporavka organizma. Stoga se s razlogom smatra da je odluka o započinjanju odvikavanja zapravo i najteži deo čitavog procesa.

2. Popravite odnose sa onima koje ste povredili

Iako pojedinci koji se muče sa zavisnostima često imaju osećaj kao da se sami bore protiv svih, istina je da ovo oboljenje utiče na sve članove zajednice. Gubitak poverenja, prekršena obećanja i stalna prebacivanja krivice mogu urušiti i najbolje odnose. Ukoliko se odnosi unutar domaćinstva pogoršaju do tačke prekida komunikacije, zavisnik postaje prisiljen da se samostalno nosi sa svojom bolešću.

Bez strukture iza sebe i podrške voljenih, situacija može delovati bezizlazna. Stoga, po uspešnom okončanju lečenja, neophodno je popraviti odnose i nadoknaditi izgubljeno vreme.

3. Izlečite postojeće i predupredite nastajanje drugih oboljenja

Najveći broj zavisnika se suočava sa nedostatkom apetita, nesanicom i lošom ishranom, usled čega njihov organizam postaje skloniji razvijanju brojnih oboljenja. Riziku su naročito izložene osobe koje konzumiraju opijate, budući da neretko pate od ozbiljnih oboljenja kao što su hepatitis, a u najtežim slučajevima i HIV.

Ova propratna oboljenja predstavljaju otežavajući faktor u procesu oporavka. Na sreću, ukoliko se lečenje zavisnosti obavlja u specijalizovanoj klinici VIP Vorobjev, moguće je istovremeno tretirati obe vrste ovih oboljenja. Pored doktora sa naše klinike, pružamo mogućnost saradnje sa stručnjacima iz drugih ustanova, u svrhe što efikasnijeg oporavka organizma.

Odbacite štetne navike u najkraćem roku

4. Vratite se zdravom životu na bezbedan način

Odvikavanja u kućnim uslovima u najvećem broju slučajeva završavaju neuspehom. U zavisnosti od vrste korišćene supstance, naglo samostalno uvođenje apstinencije može čak biti i opasno po život. Kako bi se smanjio stres u organizmu, a potpuni oporavak postigao bez posledica i u najkraćem roku, najbolje rešenje predstavlja lečenje u specijalizovanoj klinici.

Uz danonoćnu kontrolu lekarskog tima i pažljivo praćenje vitalnih prametera tokom oporavka, organizam se dovodi u prirodno stanje balansa. Opsesivne misli i želja za vraćanjem porocima nestaju, a pacijenti osećaju nalet pozitivne energije i radost usled dobijanja šanse za novim životom.

5. Preuzmite kontrolu nad sopstvenim mislima i delima

Zavisnost je bolest progresivnog karaktera koja vremenom potpuno preuzima kontrolu nad pojedincem. Samim tim, dolazi do promene ličnosti zavisnika, koji više nije u stanju da kontroliše svoje nagone. Članovi porodice i druge osobe bliske zavisniku najčešće nisu u stanju da shvate ove nagle promene. Ipak, potrebno je razumeti da se problem javlja usled zavisnosti, a da sam pojedinac ne može imati snagu volje da se izbori sa elementima krize.

Po završetku lečenja na klinici VIP Vorobjev, osobe uspevaju da se reše negativnih misli i preuzmu kontrolu nad svojim životom. U takvim uslovima, moguće je okrenuti se stvaranju zdravih navika, koje bi potpuno eliminisale mogućnost recidiva.

 

Ostavite komentar