Alkoholizam kod mladih je česta pojava.

Ispijanje alkoholnih pića odavno je u trendu. Međutim, poslednjih godina beleži alarmantne podatke. Naročito ako se ima u vidu da se starosna granica sve više pomera.

Nažalost, bez alkohola, danas, ne može se zamisliti nijedno okupljanje mladih. Mada, nije redak slučaj da i u okviru porodice adolescent poseže za pićem do opijenosti.

Da je alkoholizam kod mladih globalni problem potvrđuju brojne studije. Prema najnovijim istraživanjima svaki treći osnovac se “druži” sa čašicom. Dok više od 80 odsto mladih starosti od 15 do 24 godina prekomerno pije. Pa ne čudi što je više od polovine pacijenata koji se jave na lečenje alkoholizma mlađe od 30 godina.

I u Srbiji situacija nije bolja. U proseku, deca u našoj zemlji probaju alkohol pre 11. godine. Oko 32 odsto srednjoškolaca se redovno opija, pri čemu 10 odsto već ima ugroženo zdravlje.

S obzirom da alkoholizam kod mladih često predstavlja odskočnu dasku za upotrebu narkotika, problem nikako ne treba zanemarivati.

Zašto nastaje alkoholizam kod mladih?

Doba adolescencije je praćeno brojnih psihičkim i fizičkim promenama. Istovremeno, prisutna je stalna želja da što pre odrastu i budu prihvaćeni u društvu. Pa, za razliku od odraslih, kod mladih ključnu ulogu za razvoj alkoholizma imaju socijalni faktori.

U početku, tinejdžeri piju u društvu, da bi zatim nastavili sa konzumiranjem “zbog društva”, ali i osećaja opuštenosti koje donosi piće. Alkoholizam kod mladih se ogleda u neredovnom ispijanju velikih količina pića tokom vikenda. Obično piju na brzinu, međusobno se takmičeći ko će više da popije. Još jedna karakteristika jeste mešanje alkohola sa zaslađenim napicima. Ova kombinacija ne samo da dovodi do brže opijenosti, već povećava rizik od trovanja.

Osim društva, u socijalnu komponentu spada i porodica. Naime, rizik da mlada osoba postane alkoholičar je čak 52 odsto viša ako je jedan od roditelja imao isti problem.

Kakve posledice ostavlja alkoholizam kod mladih?

Kako je organizam mladih slabiji, posledice alkoholizma su mnogo veće. Pored agresivnosti, porasta nasilja i povećanog rizika u saobraćaju, alkoholizam kod mladih vodi i ka kriminalnim radnjama.

Alkoholizam kod mladih

Vremenom, dolazi do oštećenja jetre, jer se u njoj razgrađuju sve štetne materije koje unesemo u organizam. Takođe, dolazi do oštećenja želuca, pankreasa, jednjaka, ždrela, srčanog mišića i krvnih sudova.
Veoma teške posledice alkohol ostavlja na mozak, tj. na njegov razvoj. Pa se neretko javljaju smetnje u održavanju ravnoteže, oštećenje perifernih živaca, gubitak osećaja dodira, nemogućnost kontrole želja i emocija, pad inteligencije. Što negativno utiče na funkcionisanje osobe u budućnosti.
Zapravo, alkoholizam kod mladih u najvećoj meri doprinosi invalidnosti u kasnijim godinama života. Nije isključen i smrtni ishod. Odnosno, alkohol je u 9 odsto uzrok smrti ljudi u svetu.

Kada je potrebno lečenje mladih?

I dok se zavisnost od tableta i narkotika brzo razvija, za alkoholizam su potrebne godine. Ipak, već sa prvim znacima treba preduzeti određene mere.
Lečenje zavisnosti od alkohola na klinici VIP Vorobjev započinje detaljnom proverom psihičkog i fizičkog stanja pacijenta. Ona obuhvata opšte testove urina i krvi, kao i testove na hepatitis B i C i HIV infekciju, EKG. Zatim, utvrđivanje nivoa zavisnosti i eventualno postojanje psihičkih problema.
Tek nakon dijagnostike svetski priznati stručnjaci u lečenju zavisnosti određuju najbolji program za pacijenta. Prvi korak jeste potpuno bezbolna detoksikacija, po kojoj se klinika VIP Vorobjev razlikuje od drugih ustanova. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji najsavremenijih metoda otklanjaju se neprijatni i opasni simptomi apstinencijalnog sindroma. Istovremeno, normalizuje se rad srca, jetre, bubrega i perifernog nervnog sistema.

Alkoholizam kod mladih

Kako alkoholizam kod mladih pogađa centre u mozgu, neophodno je lečenje psihičke zavisnosti. U tu svrhu primenjuje se niz terapija. N.E.T. terapijom ponovo se uspostavlja hormonalna ravnoteža koja je usled dugotrojne upotrebe alkohola narušena.

Averzivna terapija predstavlja upotrebu medikamenta i uređaja pomoću kojih se stvaraju neugodni stimulansi. Na taj način se formira fiziološko gađenje i otpor na alkohol. Dok lateralna terapija jača organizam, smanjujući napetost i stres, te se poboljšava apetit, san, pamćenje…

Celokupno lečenje se odvija u komfornom ambijentu i luskuzno opremljenom smeštaju. Da bi se pacijenti osećali prijatno, pored diskrecije, naše osoblje je tu da im ispuni svaku želju u pogledu hrane, slobodnog vremena, pa i besplatnog prevoza sa aerodroma ili autobuske stanice.
Jedna od garancija uspeha lečenja na klinici VIP Vorbjev jeste i puna podrška nakon lečenja. Naši višestruko nagrađivani lekari i psihoteraputi rad sa pacijentima nastavljaju i nakon napuštanja bolnice. Redovnim kontrolama, kao i konsultacijama kad god je potrebno, pacijent se brže vraća normalnom životu, bez opasnosti od pojave recidiva.

Nemojte da dozvolite da vam alkohol odnese mladost, dozvolite stručnom timu klinike VIP Vorbjev da vam pomogne.

Ostavite komentar