Alkoholizam kod tinejdžera postao je učestala pojava modernog doba.

Gotovo da ne postoji proslava rođendana, izlazak, pa i obično okupljanje mladih na klupici u kraju koje se ne završi pijanstvom nekog iz društva.

Trend kozumiranja alkoholnih pića iz godine u godinu raste, dok starosna granica opada. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svaki peti tinejdžer u svetu prekomerno pije. 

I u našoj zemlji je zabrinjavajuće stanje. Više od 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, a 7 odsto njih se redovno opija. Verovali ili ne, mnogi prvi kontakt sa pićem imaju u svojoj kući, još pre polaska u školu. Nažalost, roditelji nisu svesni da se alkoholizam brže razvija ako do kontakta dođe u ranom uzrastu, pa često svojoj deci na porodičnim slavama i rođendanima dozvoljavaju gutljaj vina ili pola čaše piva.

Alkoholizam kod tinejdžera

S obzirom da je alkoholizam kod tinejdžera u većini situacija samo odskočna daska za razvoj i drugih oblika zavisnosti u kasnijim godinama, luksuzna klinika za odvikavanje, VIP Vorobjev vam skreće pažnju na znake koji ukazuju na postojanje problema.

Kako se prepoznaje alkoholizam kod tinejdžera?

Radoznalost je glavni pokretač za alkoholizma kod mladih. Želja da se osete moćnim i dokažu u društvu ili pobede stidljivost se navode kao ključni pokretači. Mnogi pokušavaju pićem da izleče prvu ljubav i druge mladalačke probleme, drugi, pak, imitiraju odrasle, dok je trećima dosadno. Kako je alkohol depresor nervnog sistema mnogima služi i za ublažavanje stresa i napetosti.

Bez obzira koji su razlozi, alkoholizam kod tinejdžera pokazuje jasne simptome. Manifestuje se, pre svega, promenom u ponašanju, počev od povlačanje od porodice, preko druženja sa prijateljima koji piju, pa do laganja i sakrivanja pića u sobi.

Karakterični znaci su i crvene oči, usporeni pokreti, ispijeni izgled, kao i problemi sa spavanjem i apetitom. Zatim dolazi do pada koncentracije i zaostajanja u školskim i vannastavim aktivnostima, što se negativno odražava na celokupni uspeh.

Alkoholizam kod tinejdžera neretko ima fatalne posledice

Posledice alkoholizma na fizičko i psihičko zdravlje mladih su veoma opasne. Osim problema sa kožom i viškom kilograma, vremenom piće oštećuje želudac, pankreas, jednjak, ždrelo i srce.

Brojne studije su potvrdile da preterano konzumiranje alkohola u tinejdžerskom dobu negativno utiče na rad mozga u poznim godinama. Odnosno, dolazi do smetnji u održavanju ravnoteže, gubitka osećaja dodira, nemogućnosti kontrole želja i emocija, kao i drastičnog opadanja kognitivnih funkcija.

Ne trebamo da zaboravi da je alkoholizam kod mladih uzrok brojnih saobraćajnih nesreća, od kojih su mnoge sa smrtnim ishodom.

Alkoholizam kod tinejdžera

Naime, 7 puta je veća verovatnoća da mladi pod uticajem alkohola budu učesnici saobraćajne nesreće, a čak 11 puta da pretrpe povrede.

Alkoholizam kod tinejdžera je neophodno na vreme lečiti

Imajući u vidu ozbiljnost posledica lečenje alkoholizma treba započeti već sa prvim simptomima.

Tim iskusnih, svetski priznatih lekara i psihoterapeuta klinike VIP Vorobjev neguje individualni pristup, pa na osnovu detaljne dijagnostike kako fizičkog, tako i psihičkog stanja propisuje najbolji program za pacijenta.

Bitan korak u postupku lečenja jeste bezbolna detoksikacija. Zahvaljujući njoj organizam se čisti od alkohola i njegovih štetnim ostataka, dok su neprijatni i opasni simptomi apstinencijalnog sindroma izbegnuti. Istovremeno, jedinstvena kombinacija infuzija, vitamina, hepatoprotektora, aminokiselina i drugih preparata normalizuje rad srca i bubrega, regeneriše jetru i štiti mozak i periferni nervni sistem.

Kako je psihička zavisnost veoma jaka, sledeća faza lečenja podrazumeva otklanjanje žudnje. I u ovoj oblasti klinika VIP Vorobjev primenjuje savremene metode lečenja bolesti zavisnosti, kao što averzivna terapija, N.E.T. terapija, lateralna terapija.

Iako su rezultati lečenja maksimalni, tj. rizik od pojave recidiva je minimalan, puna podrška nakon lečenja je veoma važna za potpunu rehablitaciju. Najmanje godinu dana po napuštanju bolnice medicinski tim je u stalnom kontaktu sa pacijentom i njegovom porodicom. Na taj način se prati zdravstveno stanje pacijenta, ali i njegov povratak u socijalni i profesionalni život.

Značaj psihoterapije

Osim jedinstvenog, najučinkovitijeg lečenja, klinika VIP Vorobjev se izdvaja od drugih centara izuzetnim komforom i maksimalnom anonimnošću. Sve sobe su klimatizovane i opremljenje luksuznim nameštajem sa pristupom internetu. Takođe, obezbeđen je i smeštaj za vama bliske osobe kako biste se osećali prijatnije tokom lečenja, dok u časovima odmora i relaksacije tu su bazen, jacuzzi i potpuno opremljena teretana.

Nemojte da dozvolite da vam alkohol odnese najlepši deo života, potražite pomoć na klinici VIP Vorobjev!

Ostavite komentar