Alkoholizam u porodici je pojava koja je od davnina prisutna u našem društvu. Zbog alkoholizma raspadaju se porodice, dolazi do razvoda, gubi se posao, prihodi, narušava se zdravlje… Posledice alkoholizma su mnogobrojne i dugotrajne.

Kako nastaje alkoholizam u porodici?

Značajan faktor jeste odrastanje uz roditelja koji ima sklonost ka piću. Kada su deca mala, ona ne mogu kritički da procenjuju da li je neko ponašanje dobro ili loše. Mogu samo da ga upijaju, a kada odrastu ponašaće se na sličan način. Za decu nije ključno ono što roditelj kaže, nego ono što roditelj radi.

U našem društvu postoji takozvano „običajno pijenje“. Pije se i povodom lepih i loših događaja, pije se na poslu, u gradu, u poseti, kod kuće… S druge strane, socioekonomska kriza i njene posledice poput siromaštva i nezaposlenosti još više utiču da se ljudi okrenu piću.

Još jedna opasna stvar kod alkohola je to što je legalna supstanca, može se nabaviti u praktično svakoj prodavnici. Društveno je prihvatljivo piti i još uvek se ne smatra da je alkoholizam bolest.

Osobe počinju da piju iz najrazličitijih razloga: da se opuste u društvu, zaborave na probleme, da lakše podnesu teške situacije…

Mladi i alkoholizam u porodici

Mladi su naročito osetljiva grupa kada je reč o alkoholizmu i u tim godinama sve počinje. Prvi susret sa alkoholom i opijanjem obično se dešava u noćnim izlascima. Klubovi i kafane su mesta koja najveći broj mladih posećuje, a gde se alkohol konstantno konzumira. Mladići obično žele da se dokažu u društvu, te se često takmiče ko može više da popije i opijaju se do besvesti. Činjenica je da su mladi u procesu izgradnje svoje ličnosti i nemaju čvrsto izgrađen sistem vrednosti, otuda je sve dozvoljeno. Poenta je biti prihvaćen u društvu, popularan, makar to značilo i napijati se svako veče. Neretko se pije da bi se zaboravili ljubavni problemi koje mladi imaju u kritičnom periodu adolescencije a sa kojima ne znaju drugačije da se izbore. Mladi se pod dejstvom alkohola opuštaju i slobodnije prilaze jedni drugima: alkohol je postao sredstvo komunikacije.

Naročit problem postaje kada osoba uđe u odraslo doba, osnuje svoju porodicu a zadrži stare navike pijenja, ne shvatajući odgovornost koju porodični život nosi. Alkoholizam u porodici onemogućuje razvoj dece, psihofizičku brigu i ulaganje u njihovu budućnost. Zbog ovoga najviše trpi porodica. Alkohol je uvek neprijatelj porodice i uvek remeti odnose u njoj. Alkoholizam u porodici dovodi do nemaštine, bolesti, razvoda, kao i nasilja, agresivnog i kriminalnog ponašanja a nekad nažalost i do samoubistava.

Kako izlečiti alkoholizam u porodici?

Pre svega, mora se imati u vidu da je ovo teška i hronična bolest kao i da su iskušenja na svakom koraku. Zavisnik od alkohola najčešće nema motivaciju da se leči ili je ona minimalna. Zato je porodica tu, da podrži zavisnika. Uloga porodice u lečenju je jako značajna. Porodica u kojoj je osoba zavisna od alkohola često je disfunkcionalna jer alkoholizam ne samo što uništava osobu, on uništava i porodicu. Tokom lečenja, i sama porodica treba ponovo da postane funkcionalna. Jako je bitna podrška porodice da se zavisnik ne bi ponovo okrenuo alkoholu.

Na našoj klinici VIP Vorobjev već dugi niz godina uspešno se borimo sa alkoholizmom u porodici. Proces lečenja alkoholizma kod nas sastoji se od 5 faza:

  1. dijagnostika koja podrazumeva procenu fizičkog zdravlja, i psihodijagnostika, stručno mišljenje o psihičkom stanju pacijenta;
  2. detoksikacijapročišćavanje organizma od alkohola;
  3. lečenje želje za alkoholom, u ovoj fazi se gradi negativan stav prema alkoholu;
  4. blokada protiv alkohola – izazivanje izuzetno neprijatnih posledica u slučaju konzumiranja alkohola;
  5. očuvanje rezultata posle terapije – održavanje kontakta sa pacijentom i njegovom porodicom najmanje godinu dana, uzimanje propisane terapije, menjanje stila života, obavezne kontrole…

Čvrsto smo uvereni da možete povratiti kontrolu nad svojim životom uz našu pomoć. Naše stručno osoblje ulaže svakodnevne napore da podrži oporavak pacijenata i obezbedi im potrebnu brigu i komfor. Svesni smo da je lečenje alkoholizma izazovno ali naše iskustvo nam govori da nije nemoguće.

Ostavite komentar