Šta da učinite kada vaš član porodice odbija rehabilitaciju? Pitanje sa kojim se suočavaju porodice u kojoj vlada zavisnost.

Upotreba droga je globalni problem 21. veka. Upravo zbog toga širom sveta se sprovode razne mere prevencije, pre svega, među mlađim generacijama.

I pored svih napora broj osoba koji se suočava sa zavisnošću ne opada. Naprotiv! Zabrinjavajuća statistika pokazuje tendenciju rasta. Tako da danas postoji preko 20 miliona registrovanih korisnika neke psihoaktivne supstance. Od toga samo 11 odsto je potražilo stručnu pomoć u lečenju.

Imajući u vidu mali procenat onih koji su spremni da se bore, klinika VIP Vorobjev vam skreće pažnju šta da uradite kada vaš član porodice odbija rehabilitaciju.

Šta da učinite kada vaš član porodice odbija rehabilitaciju? Ništa nećete postići na silu

Voleti nekoga ko ima problem sa zavisnošću je veoma teško. Jer, zavisnost od tableta, droge i alkohola menja funkcionisanje mozga. Tako da ove osobe ne mogu da kontrolišu svoju potrebu, zanemarajući brigu o drugim ljudima u svojim životima. Njihov ceo fokus postaje zavisnost, a glavni cilj pronalaženje nove doze. Pa ne čudi podatak da, vremenom, narkomanija razara porodicu.

član porodice odbija rehabilitaciju Klinika Vip Vorobjev 2

Imati ovisnika u svom životu može biti stresno i zbunjujuće u isto vreme. A pokušaji da se pomognu pravi izazov za sve. Zato, prvi korak prilikom razmatranja šta da uradite kada vaš član porodice odbija rehabilitaciju jeste da se sami upoznate sa problemom. Na taj način znaćete odakle da počnete i kako da pomognete svom najbližem.

Prema definiciji Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga: “Zavisnost je hronična bolest koju karakteriše traženje i upotreba droge koja je kompulzivna ili je teško kontrolisati, uprkos štetnim posledicama. Prvobitna odluka o konzumiranju je dobrovoljna, ali ponovna upotreba dovodi do zavisnosti koja ometa sposobnost da se odupre porivu.”

Tek kada shvatite da je u pitanju bolest koja je, zaista, izlečiva, prestaćete da osuđujete i tražite krivca.

Šta uraditi kada član porodice odbija da ode na rehabilitaciju? Pokažite saosećanje

Iako je teško prevazići ljutnju prema sebi i osobi koja koristi drogu ili alkohol, važno je zapamtiti da osuda može da odvede ka većoj otuđenosti.

Čak i ako znate da vam je ta osoba uništila imovinu, ukrala vrednu stvar iz doma, bila nepoštena prema vama ili na bilo koji drugi način vam nanela štetu, morate to ostaviti po strani. U ovoj, delikatnoj situaciji postupajte sa ljubavlju i saosećenjem. To je jedina nada da ćete dopreti do onog kome je pomoć potrebna.

Nemojte kod bliske osobe podsticati osećaj stida ili krivice, jer će to imati kontraefekat. Pokažite poštovanje, razumevanje, ukažite mu da je život divna stvar. Ujedno pokažite da verujete njemu i u njega i poslušajte ga pažljivo šta ima da vam kaže. U otvorenoj komunikaciji se krije rešenje svakog problema. Podstaknite mu zdrave navike, budite uporni i optimistični i gotovo sigurno ćete videti pozitivne rezultate.   

Šta da učinite kada vaš član porodice ne želi da ode na rehabilitaciju? Rešenje je u dobroj komunikaciji

Lečenje alkoholizma, kao i zavisnosti od ilegalnih supstanci izaziva strah kod osoba koje imaju problem. Tome su doprinele brojne priče o težini detoksikacije. Što je još jedan od razloga zašto mnogi nisu spremni da se upuste u borbu sa zavisnošću.

član porodice odbija rehabilitaciju Klinika Vip Vorobjev 3

Ukoliko se pitate: “šta da učinite kada vaš član porodice odbija rehabilitaciju” odgovor leži u iskrenoj priči. Biranim rečima pomozite vašim voljenima da uvide kako će im se život promeniti na bolje kada se oslobode zavisnosti.

Ujedno, stavite im do znanja da ste uvek tu za njih. Te da ćete zajedničkim snagama prebroditi lečenje, kao i period povratka u normalni život. Zato, pokažite im svu svoju ljubav, ali i da vas povređuju svojim ponašanjem.

Takođe, budite spremni da saslušate pažljivo, bez kritike i prekidanja. Kada uvide da ih ne osuđujete, vaši najbliži će otvoreno pričati o problemu. Samim tim javiće se i želja da počnu novi život.

Kako postoje brojne ustanove i metode lečenja, veoma je važno da izaberete onu pravu. Klinika VIP Vorobjev poseduje vrhunski tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju bolesti zavisnosti. Jedinstveni pristup ogleda se i u primeni najefikasnijih, a bezbolnih tretmana. Jedan od njih je lečenje zavisnosti pomoću Ibogaina, koje pruža najbolje i najbrže rezultate u odnosu na tehnike koje se primenjuju u drugim bolnicama.

Klinika VIP Vorobjev se izdvaja i po komfornim, luksuzno opremljenim sobama koje nalikuju na hotelski smeštaj. U njima ćete imati potpunu privatnost, a ako želite obezbeđen je boravak i ostalim članovima vaše porodice.

Ostavite komentar