Kristal met predstavlja kristalnu formu metafetamina. Dolazi u sitnom prahu koji izgledom podseća na komadiće leda ili fragmente stakla, pa je zbog toga među korisnicima poznat i kao “ice”, “crystal”, “glass”, “kvarc”. S obzirom na jako dejstvo koje dovodi do brzog propadanja organizma nazvan je i “droga-kanibal”.

Kristal met su ranijih godina koristili siromašni slojevi društva umesto kokaina. Danas je široko rasprostranjen među ljudima različitih obrazovnog i finansijskog statusa. Tako, na primer, u Severnoj Koreji viša klasa ga koristi kao dezert nakon obroka u restoranima, srednja kao lek za prehladu i bol u leđima. Dok siromašno stanovništvo Severne Koreje koristi kristal met da bi otklonilo glad.

Da ovaj narkotik preuzima vodeću ulogu kada je upotreba droga u pitanju govore i statistički podaci. Prema najnovijem istraživanju čak 27 miliona ljudi u svetu koristi metafetamin. Naročito je popularan među mlađom generacijom kao dodatak za “ludi provod” na žurkama.

Imajući u vidu sve veću upotrebu luksuzna klinika za odvikavanje, VIP Vorobjev vas upoznaje sa opasnim posledicama koje donosi kristal met.

Kristal met je otkriven u 19. veku

Dok je svet uveliko otkrivao kokain i njegove posledice, Nagai Nagayoshi je 1893. godine sintetizovao iz kineske biljke Ephedra sinica novu supstancu po imenu “Efedrin”. Ovaj japanski hemičar se nadao da je pronašao lek za astmu, ali njegovo otkriće farmaceutske kuće nisu prihvatile, pa je Efedrin ubrzo zaboravljen.

Na osnovu Nagayoshijevog rada 1919. godine japanski farmaceut Akira Ogata uspeo je da razvije lakši i brži proces za sintetizaciju kristal meta. Njegov recept je prihvaćen od strane britanske kompanije Burroughs Wellcome & Co. Zahvaljujući njoj uveden je u psihijatriju za lečenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Ipak, masovnu upotrebu kristal met je doživeo tek u Drugom svetskom ratu. “Pervitin”, tj. sredstvo protiv osećaja umora koristili su nemački vojnici kako bi što duže bili budni tokom noćnih misija. U isto vreme, u Japanu je bio poznat kao “Filopon”, a posebno visoke doze davane su pilotima kamikazama. Već 1940. godine otkriveno je njegovo negativno dejstvo, koje je uključivalo i nasilno ponašanje vojnika.

Nažalost, saznanje nije umanjilo upotrebu. Sredinom 20. veka kristal met je ušao u sastav Obetrol-a, preparata protiv gojaznosti, da bi ubrzo svrstan u ilegalne psihoaktivne supstance.

Kristal met stvara jaču zavisnost od heroina i kokaina

Kristal met izaziva veliki brigu širom sveta, pre svega, zbog svoje lake i jeftine proizvodnje. Naime, sastojci koji su potrebni za stvaranje su jednostavni. Upravo zbog toga sami korisnici vrlo brzo nauče kako da ga naprave u kućnim uslovima.

Najčešće se unosi pušenjem. Mada može i ušmrkavanjem, oralnim uzimanjem ili intravenskim ubrizgavanjem. Kristal met oslobađa velike količine dopamina, podižući raspoloženje, pa odmah nakon konzumiranja dolazi do osećaja intenzivne euforije, tzv. flasha. Efekti traju zavisno od načina unosa. Najduže dejstvo je kod gutanja – 15 do 20 minuta. Dok ušmrkavanjem prijatno zadovoljstvo nestaje već nakon 5 minuta.

S obzirom da dejstvo traje mnogo kraće nego što nivo droge u krvi opada, korisnici unose novu dozu, pa se tolerancija razvija u roku od nekoliko minuta, šta ga čini veoma opasnim narkotikom.

Kristal met dovodi do ubrzanog starenje i propadanja organizma

Iako se simptomi kokainske krize smatraju najtežim, kristal met izaziva teške posledice sa čestim smrtnim ishodom.

U početku, psihoaktivno dejstvo ubrzava organizam, povećava fizičku aktivnost i budnost. Zato se često sreće među studentima i zaposlenima sa stalnim prekovremenim radom. Međutim, dugoročna upotreba smanjuje nivoa dopamina. Što za posledicu ima oštećenje nervnih završetaka i pojavu simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti.

Kristal met

Takođe, ubrzano lupanje srca i povišen krvni pritisak dovode do trajnog oštećenja krvnih sudova mozga i povećavaju rizik od nastanka moždanog udara. Ujedno, nastaju problemi respiratornog sistema i digestivnog trakta. Osobe koje koriste kristal met se prepoznaju i po lošem dahu i pokvarenim zubima, koji su u gangrenoznom procesu, ali i po brojnim apscesima na koži. Oni su rezultat nekontrolisanog češanja, jer nakon prestanka dejstva razvija se osećaj da po telu gmižu insekti.

Posledice po mentalno zdravlje se katastrofalne. Anksioznost, paranoja, napadi panike, depresija, razne psihoze, pa i agresivnost tipični su znaci hronične upotrebe.

Da bi se sprečili opasni zdravstveni problemi neophodno bolničko lečenje zavisnosti od kristal meta. Na klinici VIP Vorobjev se primenjuju savremene metode lečenja bolesti zavisnosti koje se određuju na osnovu psiho-fizičkog stanja samog pacijenta.

Za razliku od drugih rehabilitacionih centara vrši se bezbolna detoksikacija. Na taj način ova faza lečenja je ugodnija za pacijenta, jer su izbegnuti teškim fizički simptomi apsinencijelne krize, kao i depresivne epizode.

I u lečenju psihičke zavisnosti klinika VIP Vorobjev je otišla korak dalje revolucinarnim tretmanom Ibogaionom. Reč je o prirodnoj supstanci koja ciljano deluje na receptore u mozgu koji su pod uticajem kristal meta. Istovremeno, Ibogain ima psihoterapeutsko dejstvo, te pacijent uviđa lošu stranu kristal meta, čime se u toku samo jedne terapije potpuno otklanja želja za nastavkom upotrebe.

Osim po jedinstvenim metodama lečenja i vrhunskim lekarskim timom koji su cenjeni širom sveta, klinika VIP Vorobjev se prepoznaje i po luksuznom smeštaju. Moderno opremeljene sobe pružaju mogućnost boravka i članovima porodice kako bi se olakšalo lečenje. U tu svrhu na raspolaganju su i teretana, bazen i jacuzzi.

Kristal met

Briga o svakom pacijentu je na prvom mestu, zato osoblje klinike VIP Vorobjev u svakom trenutku poštuje privatnost, čak i nakon uspešno završenog lečenja.

 

Ostavite komentar