Lečenje zavisnosti od kocke oslobodiće vas najstarijeg poroka čovečanstva.

Različite igre na sreću postale su deo naše svakodnevice. Za mnoge ljude one su interesantna razonoda kojom ispunjavaju svoje slobodno vreme. I sama pomisao da malo ulaganje može da vam donese veliku količinu novca zvuči primamljivo.

Međutim, granica između rekreativnog i patološkog kockanja je veoma tanka. Pa se, neretko, ova aktivnost otrgne kontroli i pretvori u strast koja vodi ka ozbiljnoj bolesti.

Zavisnost od kocke je veliki problem današnjeg društva, baš kao i upotreba droga i alkoholizam. Prema poslednjim podacima oko 0,8 odsto odrasle populacije u svetu je zavisno od ruleta, džek-pota, slot-mašina, klađenja. Pri čemu broj novoregistrovanih slučajeva raste velikom brzinom svake godine.

Kao i sve druge bolesti zavisnosti, tako i kockanje dovodi do ozbiljnih negativnih posledica kako za pojedinca, tako i za njegovu porodicu. S obzirom da nije u pitanju samo bezopasna zabava, neophodno je na vreme potražiti stručnu pomoć.

Šta podrazumeva lečenje zavisnosti od kocke otkriva vam klinika Vip Vorobjev.

Zavisnosti od kocke podjednako pogađa oba pola

U početku kockanje je smatrano poremećajem kontrole impulsa, a ne zavisnošću. Tek kasnije utvrđena je povazenost sa drugim oblicima bolesti zavisnosti. Tako da je patološko kockanje u međunarodnoj klasifikaciji bolesti navedeno kao jedna od šest kategorija poremećaja kontrole ponašanja. Prema definiciji u pitanju je nagon za konstantnim kockanjem uprkos štetnim posledicama ili želji da se ono zaustavi.

Ranijih decenija zavisnost od kocke bila je rezervisana samo za muškarce. Savremeno doba dovelo je, gotovo, do izjednačavanja problema među polovima, bez obzira na obrazovni i ekonomski status.

Obično, prvi kontakt sa igrama na sreću nastaje još u adolescenciji. Da bi se kod muškaraca razvio već u 20. godinama, a među ženama nešto kasnije – oko 34. godine života. Takođe, primećena je i razlika u pogledu izbora sredstava kockanja.

Lečenje zavisnosti od kocke

Naime, muškarci se nazivaju “akcioni kockari”, jer favorizuju blek džek i poker. Dok su pripadnice lepšeg pola “izbegavajući kockari”, koji radije biraju igre zasnovane na sreći. Za njih kockanje nije povezano sa željom za povećanjem finansija. Već predstavlja beg od stvarnosti koja nije nimalo lepa. Odnosno, beg od života koji je ispunjen ozbiljnim psihološkim problemima, kao što su depresija, zlostavljanje, usamljenost.

Lečenje zavisnosti od kocke otkloniće sve posledice

Patološko kockanje ostavlja, pre svega, finansijske posledice. Zbog stalnog gubitka novca, vremenom, dolazi do zaduživanja kod prijatelja i rođaka. Pojedini, čak, uzimaju novac na kamatu od zelenaša, što može da dovede do produbljivanja problema. Kao poslednji korak ka dnu jeste prepuštanje kriminalnim radnjama kako bi se nabavila sredstva za održavanje zavisnosti.

Kockanjem se narušavaju kontakti sa bližnjima. Laži i nesuglasice postepeno prerastaju u ozbiljne konflikte. Kao rezultat takvih odnosa dolazi, najpre, do izolovanja iz socijalnog okruženja. Zatim i do raspadanja porodice.

Takođe, javljaju se i problemi na poslu. Oni se ogledaju u sve češćim izostancima sa posla, bolovanjima, neispunjavanju poslovnih obaveza, pa i netrpeljivosti prema nadređenjima i gubitku posla.

Kako prepoznati da je nekom potrebno lečenje zavisnosti od kocke?

Koliko je ova zavisnost opasna najbolje govori izreka: “Ne kockaš se da dobiješ. Već se kockaš da bi mogao to isto da radiš i sutradan”.

Kod osoba koje imaju problema sa kockanjem česte su glavobolje, probavne tegobe, nesanica, gubitak apetita, kardiovaskularne i kožne bolesti. Zapravo sve ove tegobe izazvane su stresom prilikom potrage za novcem potrebnim za kockanjem, kao i situacijama kada dolazi do gubitaka.

Osim fizičkih, zavisnost stvara i psihičke simptome. Oni se manifestuju slabom koncentacijom, naglim promenama raspoloženja, impulsivnošću, smanjenom motivacijom, nedostatkom interesovanja…

Treba imati u vidu da patološko kockanje može da povećanja konzumiranje cigarete i alkohola, ali i da stvori zavisnost od tableta i ilegalnih supstanci. Pa je neophodno što ranije započeti lečenje.

Lečenje zavisnosti od kocke omogućava vam da se vratite normalnom životu

Lečenje zavisnosti od kocke polazi od svesti da problem postoji, kao i preuzimanjem odgovornosti za njegovo rešavanje.

Osnovni cilj je otklanjanja nekontrolisane želje za kockanjem, uspostavljanja psihičke ravnoteže i povratak zdravom životu.

U skladu sa tim na klinici Vip Vorobjev lečenje zavisnosti od kocke je individualnog karaktera. Odnosno, program se određuje tek nakon procene fizičkog i psihičkog stanja pacijenta.

Tim međunarodno poznatih lekara prepisuje farmakoterapiju kojom se uspostavlja psihička ravnoteža. Zahvaljujući njoj pacijent počinje realno da prihvata i analizira negativne događaje.

Sledeći korak je lečenje medicinskim aparatima. Na klinici Vip Vorobjev spovode se jedinstvene metode rešavanja zavisnosti od kockanja u svetu. Uz pomoć stručnjaka koji imaju višegodišnje iskustvo u lečenju bolesti zavisnosti i primenom najsavremenijih uređaja vrši se potpuno bezbolno otklanjanje patološke želje za kockanjem.

Da bi lečenje zavisnosti od kocke bilo potpuno potrebno je pronaći uzrok koji je doveo do problema. Upravo je značaj psihoterapije najveći u ovoj fazi lečenja. Kroz individualnu terapiju pacijent se uči kako da se izbori sa stresom i kako da izbegne izazove kockanja u budućnosti. Dok se porodičnim seansama rešavaju dublji odnosi među svim članovima porodice.

Briga za pacijente nastavlja se i nakon završenog bolničkog lečenja. Redovnim mesečnim kontrolama i stalnim kontaktom sa lekarima rizik od pojave recidiva je isključen.

Lečenje zavisnosti od kocke

Nemojte da dozvolite da vam igre na sreću unište život. Obratite se za pomoć eminentnim stručnjacima klinike Vip Vorobjev. Pored najboljeg stručnog kadra i najefikasnijih metoda lečenja, ova klinika se izdvaja i po izuzetnoj diskreciji koju su prepoznali pacijenti širom sveta. Da biste imali potpunu udobnost bez obzira odakle dolazite obezbeđen je i besplatni prevoz sa aerodroma, kao i povratak nakon lečenja.

 

Ostavite komentar