Kako pomoći zavisniku? Pitanje koje postavljaju sve porodice čiji se član suočava sa ovim problemom.

Savremeno doba obeležili su upotreba droga i alkohola. Razlog tome leži u velikoj dostupnosti već postojećih supstanci, ali i u otkrivanju novih, jeftinijih sa, neretko, fatalnim dejstvom. Ne treba zaboraviti ni zavisnost od tableta, koja je postala svakodnevica mnogih ljudi.

Da je situacija u svetu, zaista, zabrinjavajuća govore statistički podaci. Prema najnovijem istraživanju oko 14 odsto stanovnika u svakom trenutku koristi neku vrstu psihoaktivne supstance.

Alkoholizam u porodici je sve češći problem u društvu. Zato najveći deo korisnika pati od ove bolesti zavisnosti. Tačnije, preko 200 miliona ljudi se hronično opija. Pri čemu se starosna granica konstantno pomera. Tako da je alkoholizam kod mladih u sve većem porastu. S obzirom na to da tinejdžeri naglašavaju da postoji razlika između lakih i teških droga, marihuanu ne smatraju štetnom i već sa 11 godina kombinuju je sa alkoholom.

Što se tiče narkotika, najrasprostranjeniji je kokain, sa oko 20 miliona korisnika. Dok je zavisnost od heroina registrovana kod preko 2 miliona ljudi.

Iako bolesti zavisnosti direktno utiču na pojedinca, posledice oseća čitava porodica. Najveće žrtve zavisnosti, pre svega, su deca. Mada i svi iz bliže okoline su pogođeni lošim životom.

Samo 11 odsto njih se javi na lečenje zavisnosti, pa klinika VIP Vorobjev vam daje odgovor na pitanje: “kako pomoći zavisniku”.

Kako pomoći zavisniku? Priznajte da problem postoji

kako pomoći zavisniku Klinika VIP Vorobjev 2

Obično osoba koja pati od zavisnosti nije svesna problema ili, pak, nema snage da započne borbu. Samim tim neće potražiti pomoć sve dok ostali članovi porodice “podržavaju” njegov način života. To znači da je prvi korak priznavanje zavisnosti.

Da biste se suočili sa problemom morate, najpre, da naučite da prepoznate simptome. Svaka osoba je različita, pa je i svaka zavisnost drugačija. Ipak, promene u ponašanju, interesovanjima, društvu, pa i otuđenost i tajnovist karakteristični su znaci.

Takođe, primetne su promene na telu, problemi sa spavanjem, hronični umor, konstantna glavobolja

Tek kada jasno prepoznate određenu zavisnost možete krenuti u razmatranje: “kako pomoći zavisniku”.

Na koji način pomoći zavisniku kroz razgovor?

Pokušaj da pomognete nekome koji ima zavisnost može biti dug, izazovan i bolan proces. Za razliku od nekoga sa fizičkim zdravstvenim stanjem, ove osobe često nisu svesne opasnih posledica svoje bolesti.

Da biste ih podstakli na lečenje, morate pronaći prave reči. Stručnjaci savetuju da razgovor počnete pozitivnim stavom o međusobnom odnosu. Na taj način izbeći ćete kritiku i osudu, koje mogu da naruše poverenje i demotivišu. Zato je poželjno da rečenicu započnete sa: “Zabrinut sam ovim životom…”

Pored brige ukažite i na negativne stvari, koje treba promeniti. Istovremeno, ponudite rešenje za problem. Što je još jedan razlog zašto je važno da se upoznate sa zavisnošću.

Kako pomoći zavisniku? Pokažite da ćete u svakom trenutku biti uz njega

kako pomoći zavisniku Klinika VIP Vorobjev 3

Odgovor na pitanje: “kako pomoći zavisniku” obuhvata i pomoć pri izboru rehabilitacionog centra.

Danas, postoje brojni načini za otklanjenje zavisnosti, koji su manje ili više uspešni. Ipak, savremene metode lečenja bolesti zavisnosti na klinici VIP Vorobjev garantuju maksimalne rezultate u najkraćem roku i bez rizika od pojave recidiva. Znajte da je lečenje zavisnika i te kako moguće i dostupno. 

Bezbolna detoksikacija je tretman po kome se ova bolnica razlikuje od drugih. Zahvaljujući sigurnim, strogo kontrolisanim procedurama izbegnuti su negativni efekti apsinencijalne krize, koje mnogi pacijenti ne mogu da izdrže. Te se ponovo vraćaju zavisnosti. Upravo je potpuno bezbolno čišćenje organizma jedan od glavnih razloga za izbor VIP Vorobjev.

Drugi je, svakako, otklanjenje želje za novom dozom. I u ovoj fazi čuvena klinika primenjuje najmodernije metode. Među kojima je jedinstveno lečenje zavisnosti pomoću Ibogaina. Gotovo je neverovatno da jedna prirodna supstanca u samo jednom tretmanu otkloni psihičku zavisnosti i vrati narušenu ravnotežu u mozgu. Osim ovog dejstva, Ibogain oporavlja nervne ćelije. Pacijent postaje svestan negativnih posledica zavisnosti, ali i glavnog izvora problema.

VIP Vorobjev je luksuzna klinika za odvikavanje. Prostrane sobe opremljene su modernim nameštajem, LCD TV sa kablovskom televizijom, besplatnim Wi-Fi internetom i klima uređajem. Kako bi lečenje bilo prijatnije omogućen je boravak i člana porodice. Dok u časovima odmora na raspologanju su prostrani dnevni boravak, teretana, bazen i jacuzzi.

Briga o svakom pacijentu podrazumeva i potpunu privatnost, kao i obezbeđeni prevoz sa stanice ili aerodroma za one koji dolaze iz inostranstva.

Ostavite komentar