Psihoterapija i rehabilitacija na klinici Vip Dr Vorobjev imaju veliku ulogu.

Razvoj nauke i tehnike u 21. veku pada u drugi plan pred sve većim porastom bolesti zavisnosti. Svedocimo smo galopirajućeg trenda upotrebe kako prirodnih, tako i novootkrivenih, sintetičkih narkotika, i alkoholizam je sve češći problem u društvu. O čemu svedoči preko 200 miliona stanovnika koji se hronično opija.

Ne samo da je porast broja korisnika zabrinjavajući, već situacija postaje alarmanta stalnim pomeranjem starosne granice. Prema poslednjim podacima oko 10 odsto mlađih od 12 godina konzumira neku psihoaktivnu supstancu, dok je alkoholizam kod tinejdžera gotovo nemerljiv. Ne treba zaboraviti i na zavisnost od tableta koja je postala svakodnevica mnogih ljudi, naročito onih u srednjim godinama. Takođe, savremeno doba donelo je i nove oblike, kao što su zavisnost od interneta, društvenih mreža i video igara.

Šta obuhvataju psihoterapija i rehabilitacija na klinici Vip Dr Vorobjev?

Psihoterapija je definisana kao “lečenje govorom”. 

Iako je razgovor glavni deo, psihoterapija, zapravo, obuhvata niz tehnika, pa i određenih vežbi. Njihova kombinacija omogućava bolje razumevanje problema koji utiču na vaš svakodnevni život.

Često je ljudima teško da realno sagledaju svoju situaciju. Razlog za to leži u vašem umu koji poriče postojanje problema kao svojevrsnu meru zaštite. Zbog toga je glavni cilj psihoterapije da vam pomogne da postanete svesni svojih osećanja i razloga zašto vas ona navode na negativno ponašanje, tek kada uvidite različite aspekte svog života moći ćete da ostvarite pozitivne promene.

Koliki je značaj psihoterapije u lečenju bolesti zavisnosti?

Lečenje zavisnika podrazumeva oslobađanje kako fizičke, tako i psihičke zavisnosti. Što znači da je uz detoksikaciju neophodan i program rehabilitacije u kome najveći značaj ima rad sa psihoterapeutom. Uz zajednički rad i međusobno poverenje potpuno izlečenje je zagarantovano, samim tim, ne postoji opasnost od recidiva.

Psihoterapija i rehabilitacija

Psihoterapija i rehabilitacija na klinici Vip Dr Vorobjev se zasniva na više nivoa. Pre svega, pomaže pacijentu da razvije samopoštovanja, koje je poljuljano dugogodišnjim destruktivnim životom. Razgovor sa psihoteraputom olakšaće nelagodu i stid, ali i osećaj krivice, pa ćete shvatiti da vi niste loša osoba i da je zavisnost bolest koja se leči!

Sledeći korak jeste upravljanje stresom. Povratak u poslovni i društevni život nije nimalo lak. Morate da naučite kako da živite bez psihoaktivnih supstanci i kako da se izborite sa svim izazovima.

S obzirom da su okidači zavisnosti najčešći nerešeni emotivni i psihički problemi, psihoterapijom ne samo da ćete ih otkriti, već i otkloniti. Ujedno, razvićete zdrave navike.

Hronična upotreba narkotika ili alkohola narušava porodične odnose, pa je još jedna od bitnih tema psihoterapije uspostavljanje komunikacije između članova kako bi se rešili nastali konflikti i ponovo izgradilo razumevanje i poverenje.

Vrste psihoterapijskih metoda

Ljudski um je složeni mehanizam, a svaka zavisnost je posebna priča. Zato rad sa psihoteraputom u lečenju ima u osnovi kognitivno-bihejvioralnu terapiju. Ona nas uči kako da prepoznamo negativna uverenja i da ih zamenimo pozitivnim, boljim, pa je odlična za otklanjanje depresije, anksioznosti, fobija i drugih poremećaja koji se javljaju kao posledica zavisnosti.

Humanistička terapija ima za cilj maksimiziranje naših sposobnosti. Odnosno, pomoću nje postajemo svesniji sebe i svojih mogućnosti. Dok se interpersonalna terapija fokusira na međuljudske odnose, podstičući nas da ispoljimo svoje emocije, misli i strepnje.

Psihoterapija i rehabilitacija

Klinika VIP Vorobjev u svom timu ima eminentne psihijatre i psihologe sa višegodišnjim iskustvom. Oni vam stoje na raspolaganju i u vanrednoj situaciji.

SOS telefoni, +381 62 256 619 i +381 62 256 618, dostupni su u svako doba, ne samo za pacijente, već i za građane koji ne mogu sami da se izbore sa psihičkim tegobama koje su doneli korona virus i karantin.

 

 

Ostavite komentar