Svakodnevno čitamo o tome koliko je narkomanija rasprostranjena u društvu, naročito među mlađom populacijom. Iako većinu roditelja to na trenutak zabrine, nakon par sekundi odahnu i pomisle, “dobro je da nije moje dete u pitanju.” Međutim, šta uraditi ako u nekom trenutku saznate da niste u pravu i da je i vaše dete zavisnik?

Svakog roditelja ova bolna istina pogodi kao “grom iz vedra neba”, i izazove najrazličitije emocionalne reakcije. Počevši od besa, ljutnje, tuge, očajanja… Tu smo da vam kažemo da je potpuno normalno i očekivano da se tako osećate. Srećom, pomoć postoji, i ova kriza kroz koju prolazite vi i vaša porodica se može uspešno prevazići.

Klinika VIP Vorobjev uvek je tu za vas, a u nastavku teksta saznajte šta možete da uradite kako biste pomogli svom detetu da izađe iz lavirinta u kome se našlo.

Šta uraditi kada je vaše dete zavisnik?

Uvek je teško kada se pojavi zavisnost u porodici, a mnogo je teže ako je baš vaše dete u pitanju.

Dete zavisnik

Svaki roditelj želi da zaštiti svoje dete, da mu pomogne da donese ispravne odluke koje će mu pomoći da vodi normalan život. Ali kako to učiniti kada dođe do zavisnosti, naročito ako član vaše porodice odbija da ode na rehabilitaciju?

Roditelji zavisnika treba da sačuvaju adaptivne mehanizme suočavanja sa ovako stresnom situacijom. Zato što su oni od suštinskog značaja za očuvanje vlastitog zdravlja. Samo ukoliko ste spremni i sposobni da se nosite sa ovakvim okolnostima, moći ćete da pomognete i vašem detetu. Međutim, takođe morate biti u stanju da postavite jasne granice i pravila kako biste sprečili dalje propadanje i mnogo veću štetu.

Za početak, nemojte se plašiti da suprotstavite svom detetu. Suočavanje sa samom situacijom u kojoj je vaše dete zavisnik može biti zastrašujuće i nepredvidivo. Ukoliko uspete da uspostavite normalnu komunikaciju, možete pomoći svom detetu da donese najbolju odluku i odabere lečenje. Umesto na raspravljanje, fokusirajte se na slušanje, postavljajte pitanja i probajte da vodite što normalniji razgovor.

Bitno je da probudite nadu kod svog deteta. Bez obzira da li je vaše dete zavisnik tinejdžer ili odrasla osoba, ono ne želi da se oseća beznadežno niti da bude osuđivano, i to samo pogoršava situaciju. Probajte da unesete malo pozitivnosti i podstaknite veru kod svog deteta tako što ćete mu reći da može da se izbori sa zavisnošću veoma uspešno. A vi ste tu da mu pomognete u tome.

Još jedna stvar je veoma bitna, a to je sprečite sebe da omogućavate vašem detetu da nastavi sa konzumiranjem supstanci. Prirodno je da volite svoje dete i da želite da ga zaštitite, ali ova prirodna tendencija lako može dovesti do negativnih posledica. Omogućavanje znači da ćete na sebe preuzeti teret postupaka svog deteta i snositi posledice njegovih akcija. Konkretno, možete kriviti sebe. Možete tražiti izgovore i opravdanje za svoje dete, tražiti kratkoročna umesto dugoročna rešenja… Međutim, znajte da nijedno od ovih ponašanja neće pomoći vašem detetu da se oslobodi zavisnosti i da će je samo produbiti.

Da li se može izlečiti?

Najbolji način da pomognete svom detetu je da se držite gore navedenih saveta i inicirate lečenje, jer je jasno da se bolesti zavisnosti mogu izlečiti samo na klinici, a najbolje rešenje je luksuzna klinika VIP Vorobjev.

Dete zavisnik

Naše bogato kliničko iskustvo nam govori da je svaka zavisnost izlečiva, kao i psihički problemi koji je prate. Sve što treba da uradite je da poklonite poverenje našim vrhunskim stručnjacima. Koji će uvek prilagoditi pristup svakom pacijentu kako bi se maksimizovala uspešnost tretmana.

Pružite svom detetu i svojoj porodici novu šansu. Klinika VIP Vorobjev tu je da vam pomogne da napravite prvi korak ka izlečenju.

Ostavite komentar