Kako depresija utiče na vaš život? Pitanje sa kojim se često danas susrećemo.

Ne postoji osoba na svetu koja se u jednom trenutku svog života nije osetila tužno i bezvoljno. Obično se ovakvo stanje javlja zbog velikih gubitaka, bolesti ili smrti dragih ljudi, kao i poteškoća na poslovnom planu. Nažalost, problemi i izazovi su sastavni deo života. Baš kao što je u ljudskoj prirodi usađen osećaj za sreću, ali i tugu. Mnogi te životne situacije opisuju kao depresiju.

Međutim, depresija je mnogo više. Naizgled prolazna melanholija i beznađe, depresija, zapravo, postaje realnost koja se uvlači u svaki segment vašeg života, onemogućavajući normalno funkcionisanje.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije više od 300 miliona ljudi u svetu pati od depresije.

Čak 15 odsto njih izvrši samoubistvo. S obzirom da se broj obolelih iz godine u godinu povećava procenjuje se da će do 2030. depresija biti najveći uzročnik morbiditeta u svetu.

Imajući u vidu ozbiljnost problema klinika VIP Vorobjev u ovom blogu objašnjava kako depresija utiče na vaš život.

Kako depresija utiče na vaš život? Pre svega, menja vaše raspoloženje

Tuga koja se pojavi bez razloga i ne prestaje ili se ponovo vraća – najbolji je opis za depresivno stanje.

Kako depresija utiče na vaš život

Vremenom, ona dovodi do gubitka interesovanja i zadovoljstva, uključujući i stvari koje su vas nekada radovale. Nihovo mesto zauzimaju mračne i negativne misli. Osoba se sve više povlači u sebe, jer se javlja sumnja u mogućnost boljeg života. Kao rezultat toga dolazi do potpunog zanemiravanja kućnih poslova, fizičke aktivnosti, a smanjuje se i briga o ličnoj higijeni i redovnim obrocima.

Upravo su ovi znaci najčešći odgovor na pitanje: “Kako depresija utiče na vaš život?” Kako osoba sama ne vidi izlaz iz problema, neretko iz depresije proizilaze mnogi drugi, kao što anksioznost, upotreba droga, alkohola i tableta.

Ponekad, depresija može mirnu i staloženu osobu da pretvori u razdražljivu i impulsivnu. Neprijatno ponašanje i stalna ljutnja bez povoda naročito su izrežene prema najbližima. Usled gomilanja netrpeljivosti i besa odnosi između partnera postepeno hlade, pa ne čudi što se depresija često navodi kao razlog za razvod braka.

Pad energije i koncentracije

Jedan od simptoma depresije je gubitak energije i problemi sa spavanjem, što dovodi do brzog umaranja. Njih prati i veliki pad koncentracije.

Naime, osobe koje pate od depresije ne samo da ne ispunjavaju na vreme poslovne zadatke, već izbegavaju da donose važne odluke. U dužem periodu to se negativno odražava na poslovnom planu.

Depresija utiče ne samo na mentalno, već i na fizičko zdravlje

Iako se prilikom razmatranja ”kako depresija utiče na vaš život” obično navode psihičke promene, ne treba zanemariti njen uticaj na celokupno zdavlje.

Verovali ili ne, depresija može da izazove bol u grudima, mišićima, vratu i donjem delu leđa. Istraživanja su potvrdila uzročnu vezu između migrene i depresije. Odnosno, rizik od pojave migrene je 3 puta veći ako postoji depresija, dok osobe sa migrenom imaju 5 puta veću šansu da obole od depresije. Ona utiče i na probavni sistem. Pa se javljaju česte mučnine, bol u stomaku, dijareja ili zatvor.

Kako depresija utiče na vaš život

Depresija je začarani krug koji zahteva stručnu pomoć. U lečenju najveći je značaj psihoterapije i pridržavanje prepisane terapije. Takođe, razumevanje i podrška porodice sigurni su put ka sreći i zadovoljstvu.

 

 

Ostavite komentar